Kultivimi i Domates në Serra




Domatja është bima më tradcionale dhe më e rëndësishme e perimeve që mbillet në sera në vendin tonë. Fermerët shqipëtar i kultivojnë ato në sera dhe në fushë të hapur dhe e ndajnë atë në dy sezone kryesore:
Në sezonin e parë, mbjellja e fidanit, bëhet në muajt dhjetor, janar ose shkurt, në varësi të zonave dhe mikroklimave, në mënyrë që bima të japë prodhim në muajt prill, maj dhe qershor. 
Në sezonin e dytë, mbjellja e fidanit fillon në muajt korrik dhe gusht dhe vjelja nga muaji shtator deri në muajin dhjetor. Kjo sepse domatja kërkon 60-70 ditë që të japë frytet e para në sezonin e verës dhe 80-90 ditë në sezonin e dimrit.

Kush janë llojet e  bimëve të  domateve ?
Domatet ndahen në disa grupime.
Grupimi i parë, në bazë të gjatësisë së kërcellit:

Sipas formës dhe madhësisë: 

Klasifikime të tjera janë:

  • Sipas ngjyrës kemi domate të kuqe, rozë, gjithashtu dhe ngjyra jo-tradicionale si e verdhe,kafe, blu etj. 
  • Sipas fortësisë i ndajmë në domate të forta, mesatarisht të forta dhe të buta.  

Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë mbi llojet e domates.

Data e publikimit: 25/01/2023


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

Ndikimi i bujqësisë urbane në benefitet sociale

Si e mbështet komunitetin Bujqësia Urbane?

Lexo më shumë

NJOLLAT BAKTERIALE NË DOMATET E SERRËS (Pseudomonas Syringae pv tomato)

Mënyra e vetme e luftimit të kësaj sëmundje është parandalimi i saj

Lexo më shumë

VIRUSI TSWV NË PERIMET E SERËS

Virusi TSWV është një virus shumë i rrezikshëm dhe prezent në vendin tonë që prek kryesisht domaten dhe specin.

Lexo më shumë

Kanceri bakterial (Cmm) në domate

Kanceri Bakterial është një sëmundje shumë e rrezikshme e domates që shkaktohet nga Clavibakter Michiganensis (Cmm)

Lexo më shumë