Ndikimi i bujqësisë urbane në benefitet sociale




                                                                             REGJISTROHUNI KËTU për të shfletuar rubrikat e tjera të platformës.

Çfarë është Bujqësia Urbane?

Agrikultura, bujqësia ose kopshtaria urbane është kultivimi, përpunimi dhe shpërndarja e ushqimit brenda ose përreth zonave urbane. Ndërsa agrikultura urbane mund të përfshijë gjithashtu blegtorinë, akuakulturën, agropylltarinë, bletarinë urbane dhe hortikulturën, ne do i shohim ato gjithashtu si një mënyrë për të ushqyer trupin si dhe shpirtin.

Si e mbështet komunitetin Bujqësia Urbane?

Bujqësia urbane është më shumë se thjesht një mënyrë për t'u lidhur me fqinjët dhe për të ruajtur hapësirat e gjelbra. Bujqësia urbane rrit aksesin në prodhime të shëndetshme, të përballueshme, të freskëta dhe u ofron komuniteteve mundësi për të mësuar rreth ushqyerjes dhe rritjes së ushqimit. Ai inkurajon komunitetin të dijë se nga vjen ushqimi, si rritet dhe të lidhet me njerëzit që e kultivojnë atë!

Përfitimet e shumta të Kopshteve të Komunitetit

Kopshtet e komunitetit mund të zbusin disa nga problemet që mundojnë zonat urbane. Ato mund të jenë një shtesë e dobishme për shumë komunitete duke rritur disponueshmërinë e ushqimeve me vlera ushqyese, duke forcuar lidhjet e komunitetit, duke reduktuar rreziqet mjedisore, duke reduktuar kilometrat e ushqimit dhe duke krijuar një sistem më të qëndrueshëm.

Kopshtet e komunitetit mund të ndihmojnë në reduktimin e ndikimeve negative mjedisore duke promovuar bujqësi të qëndrueshme; reduktimin e kostove të transportit të ushqimit dhe reduktimin e rrjedhjes së ujit. Njerëzit, bimët dhe kafshët mund të përfitojnë të gjithë nga bujqësia urbane pasi ajo krijon habitate dhe përmirëson ekologjinë e zonës.

Funksionet e bujqësisë urbane

Ndër funksionet kryesore të bujqësisë urbane mund të veçojmë:

  • Sociale: Promovon pjesëmarrjen e qytetarëve në kopshtari.
  • Mjedisore: Promovon mbirëmatjen e qytetit dhe praktikat ekologjike.
  • Peizazhi i qytetit: Rindërton godinat e braktisura ose të dëmtuara.
  • Shëndetësore: Promovon ushqimin e shëndetshëm
  • Ekonomike: Krijon punë në komunitet si dhe vetë-konsumim.

Benefitet e fermave urbane

Ndër benefitet kryesore mund të përmendim:

  • Rrit prodhimin e ushqimeve bazë të freskëta dhe cilësore.
  • Përmirësoni peizazhin përmes teknikave të qëndrueshme.
  • Ndihmoni qytetarët të përfshihen në projektet e zhvillimit lokal.
  • Lejon uljen e niveleve të ndotjes në zonat e banuara.
  • Përjashton varësinë absolute nga zinxhirët e prodhimit dhe shpërndarjes.

Ndikim pozitivisht në mikroklimën urbane

Rreth 50% e popullsisë së botës jeton në një mjedis urban.

Sipas një studimi që kombinon të dhënat demografike, përgjigjet e intervistës dalëse dhe informacionin e vendndodhjes gjeografike të ofruar nëpërmjet u zbulua që: 

  • Kopshtaria në shtëpi shoqërohet me mirëqenie të lartë emocionale, e ngjashme me ecjen me biçikletë dhe ecjen e thjeshtë.
  • Kopshtaria e perimeve shoqërohet me mirëqenie më të lartë emocionale sesa kopshtaria dekorative;
  • Kopshtaria shtëpiake është i vetmi aktivitet në këtë studim ku gratë dhe njerëzit me të ardhura të ulëta raportuan mirëqenie emocionale më të lartë se burrat dhe ata me të ardhura më të larta;
  • Mirëqenia emocionale gjatë kopshtarisë kur zhvillohet vetëm në shtëpi nuk është e ndryshme nga zhvillimi i saj me dikë tjetër.

Studiuesit thonë se këto gjetje tregojnë se si kopshtaria urbane mund të përmbushë qëllimet e planifikimit të një qyteti. Mund ta bëjë këtë duke krijuar një qytet më të jetueshëm, si një faktor në adresimin e sigurisë ushqimore në zonat urbane dhe duke përmbushur objektivin e 11-të të zhvillimit të qëndrueshëm të Kombeve të Bashkuara për t'i bërë qytetet më gjithëpërfshirëse, elastike dhe të qëndrueshme.

Ky studim paraqet që planifikuesit dhe drejtuesit e qytetit duhet të përfshijnë kopshtarinë e perimeve, veçanërisht në shtëpi, midis standardeve të tjera më të zakonshme të jetesës që konsiderojnë qytetet, të tilla si infrastruktura e çiklizmit dhe ecjes.

 

Data e publikimit: 23/12/2022


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

NJOLLAT BAKTERIALE NË DOMATET E SERRËS (Pseudomonas Syringae pv tomato)

Mënyra e vetme e luftimit të kësaj sëmundje është parandalimi i saj

Lexo më shumë

VIRUSI TSWV NË PERIMET E SERËS

Virusi TSWV është një virus shumë i rrezikshëm dhe prezent në vendin tonë që prek kryesisht domaten dhe specin.

Lexo më shumë

Kanceri bakterial (Cmm) në domate

Kanceri Bakterial është një sëmundje shumë e rrezikshme e domates që shkaktohet nga Clavibakter Michiganensis (Cmm)

Lexo më shumë

FLUTURA E BARDHË NË PERIMET E SERËS

Flutura e bardhë është një insekt shumë i rrezikshëm që sulmon perimet e serës

Lexo më shumë