Mbrojtja nga sëmundjet dhe dëmtuesit tek kajsia




Sëmundjet dhe dëmtuesit kryesorë si dhe trajtimi i tyre jepet në tabelën:

Fazat e zhvillimitSëmundjet dhe dëmtuesitPreparati dhe doza në %
Fryrja e sythaveKalbëzimi i frutave, Gjethe biruesjaZiram (0,5 %), Thiram (0,7%)
Skuqja e sythaveKalbëzimi i frutave, Gjethe biruesjaPolisulfur Bori  pluhur (6% ) ose lëng (1,6%)
Rënia e petaleve dhe lidhja e frutaveKalbëzimi i frutave, Gjethe biruesja
Turigjati i frutave,  
Tenja

Benomil+Folpet (0,04%+0,15%), Carbendazim+Folpet (0,04%+0,15% ), Thiophanate-metil+Folpet (0,06%+0,015%), Triforine (0,1%), Iprodione (0,1%), Vinclozolin (0,1%), Procimidone (0,1%), Tiram (0,3%), Ziram (0,25%),

Azinfos-metile (0,2%)

Faza e rritjes intensive të frutave dhe pjekjaGjethe biruesja, Hiri, Kalbëzimi i frutaveTiram (0,03%), Ziram (0,02%), Squfur bagnabile (0,03%), Dinocap (0,1%), Propiconazolo (0,05%), Benomil (0,08%), Carbendazin (0,08%), Tiofanate-metil (0,01%), Triforine (0,15%), Vinclozolin (0,1%), Procimidone (0,1%)
Faza e qetësisë dimëroreNdryshku, Gjethe biruesja

Ziram (0,2%) + Squfur bagnabile (0,2%)

Polisulfur Bori pluhur (6%) ose lëng (1,6%)

Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë për Vjeljen e prodhimit tek kajsia

Data e publikimit: 21/01/2023


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

Vjelja e prodhimit tek kajsia

Frutat duhet të jenë në pjekjen për konsum, d.m.th. frutat të kenë marre pjekurinë, ngjyrën dhe shijen e duhur.

Lexo më shumë

SHËRBIMET AGROTEKNIKE TEK KAJSIA

Disa nga shërbimet kryesore agroteknike tek kajsia janë: janë punimi i tokës, ujitja, plehërimi, kontrolli i sëmundjeve dhe dëmtuesve, etj.

Lexo më shumë

KRASITJA PRODHUESE TEK KAJSIA

Është operacioni që kryhet në pemë pas hyrjes së saj në prodhim. Nëpërmjet krasitjes prodhuese, krasitësi ndërhyn me qëllim që t'i siguroje bimës një korrelacion (ekuilibër) sa më të drejtë ndërmjet rritjes vegjetative dhe asaj prodhuese.

Lexo më shumë

FORMAT E KULTIVIMIT TEK KAJSIA

Në zonat fushore rekomandohen të dyja format e kultivimit. Ndërsa në zonat kodrinore preferohet ajo e formës kupore.

Lexo më shumë