VJELJA DHE RUAJTJA E PRODHIMIT TË HUDHRËS




Si bëhet vjelja e hudhrës në varësi të qëllimit për të cilën e kemi mbjellë?

  • Për përdorim të njomë në zonën e ngrohtë, vilet herët në pranverë në shkurt-mars. Bimët e shkulura, pastrohen nga balta, rrënjët, gjethet e dëmtuara, lidhet në tufa dhe çohen në treg.
  • Vjelja për prodhim të thatë në zonën e ngrohtë fillon të vilet në muajin korrik.
  • Në zonën e ftohtë, për prodhim të thatë bëhet në gusht-shtator.

Tregues për të filluar vjeljen janë kur gjethet e para të hudhrës janë tharë plotësisht, ndërsa gjethet e tjera janë zverdhur. Vjelja mund të bëhet me makineri ose me dorë. Mbas shkuljes hudhra duhet të rrijë e hapur 5-6 ditë, me qëllim që të thahet mirë. Më pas, mund të bëhet kurorë ose mund të pritet bulbi dhe të vendoset në qeska standarte të rrjetëzuara, të cilat në këtë gjendje i ruajmë ose I trgëtojmë sipas kërkesës.

Ruajtja e hudhrës bëhet në depot ë ajrosura mirë, me lagështi ajrore 60-65%. Temperatura më e përshtatshme për ruajtjen e hudhrës është 1-4°C. Kur temperatura shkon mbi 10°C, shkakton dëmtime, ndërsa kur ruhen mbi 25°C, dëmi arrin mbi 50%. Herë pas here gjatë ruajtjes bëhet kontrolli dhe hiqen të dëmtuarat.

Data e publikimit: 09/03/2023


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

CILAT JANË SËMUNDJET DHE DËMTUESIT E HUDHRËS NË FUSHË TË HAPUR

Pse përbëjnë problem sëmundjet?

Lexo më shumë

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I HUDHRËS

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë

Si duhet të përgatitet toka për mbjelljen e thelpinjve të hudhrës?

Për përgatitjen e tokës për mbjelljen e thelpinjve të hudhrës duhet te kemi parasysh...

Lexo më shumë

Teknologjia e kultivimit të Hudhrës në fushë të hapur

Përse hudhra ka gjetur përhapje në vendin tonë?

Lexo më shumë