Si bëhet vjelja e hudhrës në varësi të qëllimit për të cilën e kemi mbjellë?
Tregues për të filluar vjeljen janë kur gjethet e para të hudhrës janë tharë plotësisht, ndërsa gjethet e tjera janë zverdhur. Vjelja mund të bëhet me makineri ose me dorë. Mbas shkuljes hudhra duhet të rrijë e hapur 5-6 ditë, me qëllim që të thahet mirë. Më pas, mund të bëhet kurorë ose mund të pritet bulbi dhe të vendoset në qeska standarte të rrjetëzuara, të cilat në këtë gjendje i ruajmë ose I trgëtojmë sipas kërkesës.
Ruajtja e hudhrës bëhet në depot ë ajrosura mirë, me lagështi ajrore 60-65%. Temperatura më e përshtatshme për ruajtjen e hudhrës është 1-4°C. Kur temperatura shkon mbi 10°C, shkakton dëmtime, ndërsa kur ruhen mbi 25°C, dëmi arrin mbi 50%. Herë pas here gjatë ruajtjes bëhet kontrolli dhe hiqen të dëmtuarat.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Pse përbëjnë problem sëmundjet?
Lexo më shumëCila është struktura varietore e rekomanduar?
Lexo më shumëPër përgatitjen e tokës për mbjelljen e thelpinjve të hudhrës duhet te kemi parasysh...
Lexo më shumëPërse hudhra ka gjetur përhapje në vendin tonë?
Lexo më shumë