Çfarë duhet të bëni përpara se të mbillni fidanin?
Përpara mbjelljes, çdo fermer duhet të ketë parasysh këto këshilla:
Pasi keni disinfektuar dhe pajisur serën me masa mbrojtëse kundrejt agjentëve dëmtues, filoni me përgatitjen e tokës duke filluar me punimin, për të krijuar një regjim të mirë ujor-ajëror, që është një kusht i rëndëssishëm për rritjen dhe zhvillimin e domates. Përgatitja e tokës duhet filluar menjëherë mbas largimit të kulturës para-ardhëse.
KUJDES! Është mjaft e rëndësisshme që domaten të mos e kultivojmë dy ose më shumë vite në të njëjtën sipërfaqje.
Si mund të merrni rendimentin më të mire në serën tuaj?
REKOMANDIM! PËRARA SE JU TË VENDOSNI SE CILIN VARIETET DONI TË MBILLNI, JU DUHET T’A EKSPERIMENTONI ATË NË SASI TË VOGLA, QË TË SHIKONI NËQOFTËSE ËSHTË I PËRSHTATSHËM NË KUSHTET TUAJA.
Distancat në të cilën bëhet mbjellja e fidanëve janë të ndryshme dhe varet nga vetitë e kultivarit.
Temperatura dhe lagështia ajrore e rekomanduar:
Java e parë nga 17°C - 20°C gjatë natës, me lagështi ajërore 70-80%. Gjatë ditës rekomandohet një temperaturë 21°C - 25°C me lagështi ajërore të njëjtë.
Nga java e dytë dhe në vazhdim, gjatë natës, temperatura e rekomanduar është 13 - 16°C me lagështi 60-70% dhe përgjatë ditës rekomandohet temperaturë 16- 28°C me lagështi ajërore të njëjtë.
Shënim: Temperaturat nën 10°C dhe mbi 30°C duhen mënjanuar sepe ç’rregullojnë bimën dhe në veçanti dëmtojnë lidhjen e frutave.
Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë mbi skemat plehëruese të domates.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Si e mbështet komunitetin Bujqësia Urbane?
Lexo më shumëMënyra e vetme e luftimit të kësaj sëmundje është parandalimi i saj
Lexo më shumëVirusi TSWV është një virus shumë i rrezikshëm dhe prezent në vendin tonë që prek kryesisht domaten dhe specin.
Lexo më shumëKanceri Bakterial është një sëmundje shumë e rrezikshme e domates që shkaktohet nga Clavibakter Michiganensis (Cmm)
Lexo më shumë
Mbjellja e kultivareve rezistente apo tolerante ndaj demtueseve ,sepse ata sherbejne si vektore per perhapje te semundje te ndryshme qofte dhe virusale.Kam bindjen se fidanet e perimeve ne sera duhet te jene te shartuar,sipas cilsive qe duhet te mbart nenshartesa. Ne bujqesine perndimore kjo sipas informacione modeste qe une kam eshte standarte.Faleminderit,
-Albert Zhupani