VJELJA DHE RUAJTJA E PRODHIMIT TË KARROTËS




Vjelja e prodhimit të karrotës këshillohet të bëhet para zhvillimit të plotë të frutrrënjorit me qëlim që të shmanget forcimi i tepërt dhe drunjëzimi i zemrës, çarjet e mundshme të pjesës së jashtëme, si dhe jeshilimi i qafës. 

Mbështetur në gjatësinë e periudhës bimore të kultivarëve, vjelja mund të bëhet rreth 2.5-3 muaj pas mbjelljes, në kultivarët e hershëm me frutrrënjor të shkurtër, pas 3.5-4 muajve, në kultivarët me frutrrënjor mesatarisht të gjatë dhe të gjatë që kultivohen në vjeshtë dhe pranverë-verë dhe 4.5-6 muaj në kultivarët dimërorë.

  • Për karrotat e hershme, pranohen për treg edhe ato me diametër 20-40 mm.
  • Vjelja mund të bëhet me dorë ose me makineri të cilat bëjnë vetëm shkuljen e karrotës ose dhe prerjen e gjetheve, veçimin nga dheu dhe vendosjen e tyre në arka.
  • Pas vjeljes karrotat transportohen në magazina ku përzgjidhen dhe ambalazhohen në arka.

Ruajtja e karrotës normalisht është e mundshme vetëm për tipet me pjekje të vonë.

Kujdes! Nuk këshillohet të lahen karrotat që janë për t’u ruajtur. Pas vjeljes dhe pastrimit, pa u larë, karrotat vendosen në ruajtje në kushte të kontrolluara, me ajrim, me temperaturë 2-3°C dhe lagështi relative ajrore 90-95 %.

Ajri i kondicionuar dhe ftohja në 0-1°C dhe lagështi 90-95%, jep rezultate më të mira.

Data e publikimit: 01/01/2023


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

CILAT JANË SËMUNDJET DHE DËMTUESIT E KARROTËS NË FUSHË TË HAPUR?

Pse përbëjnë problem sëmundjet dhe dëmtuesit?

Lexo më shumë

KULTIVARËT, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I KARROTËS NË FUSHË TË HAPUR

Cila është struktura varietore e rekomanduar për karrotën?

Lexo më shumë

PËRGATITJA E TOKËS PËR MBJELLJEN E KARROTËS

Toka duhet punuar në thellësinë 35-40cm.

Lexo më shumë

Teknologjia e kultivimit të karrotës në fushë të hapur

Përse karrota po gjen përhapje në vendin tonë?

Lexo më shumë