REGJISTROHUNI KËTU për të shfletuar rubrikat e tjera të platformës.
Si në të gjitha pemët frutore, edhe arrës i kryhen një sërë shërbimesh pas mbjelljes e gjatë jetës së saj. Kryerja në kohë e cilësie këtyre shërbimeve ndikon në futjen e shpejtë në prodhim, frutifikim të rregullt dhe jetëgjatësi të bimës. Shërbimet kryesore janë: plehërimi, ujitja, krasitja dhe mbrojtja nga sëmundjet dhe dëmtuesit.
Plehërimi në vitin e parë pas mbjelljes
Plehërimi kimik është masë e domosdoshme për t’i plotësuar bimës nevojat për element ushqyes.
Analiza gjethore është një ndër metodat më të preferuar për të përcaktuar gjendjen e elementeve ushqyes në bimë. Për të realizuar këtë metodë, fillimisht caktohen bimët nga të cilat do të merren mostrat gjethore për analizë. Këto bimë caktohen në mënyrë të rastësishme gjatë periudhës së dimrit (15 – 30 janar). Mostrat e gjetheve merren në muajin qershor, në lastarët e rinj, nga fundi i lastarit e deri në mesin e tij në pozicione të ndryshme rreth kurorës. Gjethet merren me gjithë bishta dhe numri i gjetheve të marra është 50 – 100. Niveli normal i gjendjes së elementëve ushqyes në gjethet e arrës jepet në tabelën e mëposhtme.
Duke iu referuar tabelës do të gjykonim: se kur kemi të bëjmë me vlerë nën 2.2% të elementit azot, atëherë bima konsiderohet me mungesë të këtij elementi dhe kërkon plehërim azotik, kurse kur gjethet e analizuara rezultojnë me vlera mbi 3% sugjerohet një plehërim azotik i kontrolluar, në mënyrë që bima të plotësojë nevojat e saj për rritje dhe prodhim. Në të njëjtën mënyrë gjykohet edhe për elementët e tjerë ushqyes.
Këshillë: Përdorni plehrat kimike sipas analizës së tokës ose analizës gjethore dhe sasisë së prodhimit që mund të merret për pemë.
Pemët frutore janë përdoruesit më të mëdhenj të azotit. Përdorimi i tij në shumë raste bëhet pa kriter. Teknikat jo efikase të aplikimit të dozave të plehërimit çojnë në përdorimin e dozave jo të drejta të këtij plehu. Përdorimi i dozave të larta, jo vetëm që çon në shpenzime të panevojshme por, ndikon negativisht në rritjen e fuqisë së bimës, rrit aciditetin e tokës si dhe ndot ujërat nëntokësore.
Sasitë orientuese të plehrave kimike për hektar janë:
Plehrat kimike të fosforit dhe potasit përdoren në plehërimin bazë dhe shpërndahen vonë në vjeshtë dhe gjatë dimrit. Shpërndarja e tyre bëhet në thellësi që nuk dëmtojnë sistemin rrënjor dhe larg trungut të pemës. Përmbysni ato në thellësinë 15 – 20cm dhe larg trungut 70 – 100 cm. Plehrat azotike hidhen nga fundi i dimrit e deri në fillim të pranverës, kur rrënjët e bimëve dhe lastarët e rinj janë në fazën e rritjes intensive të tyre.
Ujitja: Arra konsiderohet si pemë e cila nuk është shumë e ndjeshme ndaj thatësirës, megjithatë për të pasur një prodhim optimal kërkohet një shpërndarje (përdorim) uji prej 700 – 800 mm ujë ose reshje në vit, por kjo specie mund të japë prodhim të kënaqshëm edhe me sasi reshjesh më të ulëta.
Krasitjet: Pas hyrjes në prodhim të bimëve është e nevojshme aplikimi i krasitjeve të moderuara çdo 2 – 3 vjet. Kur distanca midis rreshtave është më pak se 8 m dhe bimët në rresht formojnë një gardh, krasitja aplikohet pas vitit të pestë. Krasitja konsiston në:
Në degët anësore të fuqishme, aplikohet prerja në gjatësi 60 – 120 cm. Prerja e degëve anësore aplikohet për të nxitur rritjen e re pranë prerjes dhe për të lejuar më shumë ndriçim diellor në pjesën e poshtme të bimës. Kjo krasitje rekomandohet të aplikohet çdo 3 – 5 vjet, e cila është në varësi të rritjes së bimës dhe shpërndarjes së ndriçimit.
Shpesh prodhimtaria e madhe e kombinuar edhe me faktorë stresantë (si mungesë uji, krasitje e gabuar etj.) mund të shkaktojnë prodhim periodik tek kjo bimë. Ky fenomen mbahet nën kontroll duke aplikuar disa operacione të veçanta si:
Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë për Mbrojtjen nga Sëmundjet dhe Dëmtuesit tek Arra.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Si rregull, traditë, në vendin tonë ka qenë që vjelja të fillojë kur frutat e para fillojnë e bien në tokë. Gjithashtu në praktikë si metodë për vjeljen e frutave të arrës është shkundja me shkopinj të gjatë (purteka) dhe mbledhja e frutave në tokë me dorë. Kjo metodë konsiderohet e rrezikshme pasi dëmton sythat prodhues dhe lëvoren e pemës. Gjithashtu edhe pastrimi nga sharku bëhet me dorë.
Lexo më shumëPërcaktimi i kultivarit merr rëndësi sepse në bazë të karakteristikave të tokës, lartësisë mbi nivelin e detit, temperaturës mesatare vjetore, lagështirës (reshjeve) e faktorë të tjerë, ne përcaktojmë se cili kultivarë është më i përshtatshëm për tokën dhe zonën ku do të ngremë pemëtoren e arrës.
Lexo më shumëArra nuk preket aq shumë nga sëmundje dhe dëmtues sa pemët e tjera frutore, megjithatë sëmundjet dhe dëmtuesit ndikojnë në uljen e prodhimit dhe cilësisë së frutave. Prandaj parandalimi dhe luftimi i tyre merr rëndësi të veçantë.
Lexo më shumëKërkesat për klimën dhe tokën tek arra
Lexo më shumë