PASTRIMI DHE DEZINFEKTIMI I DYLLIT TË BLETËS




                                                                               REGJISTROHUNI KËTU për të shfletuar rubrikat e tjera të platformës.

Cilat janë mënyrat e ekstraktimit të dyllit të bletës?

Ekstraktimi i dyllit mund të bëhet në tre mënyra:

  1. Nëpërmjet banjo-marisë/uji të vluar
  1. Me shkrirje, me anë të dyllë-shkrirëseve diellore (energjia diellore përdoret për shkrirjen e dyllit)
  1. Nëpërmjet presave dhe avullit

Çfarë është sterilizimi i dyllit të bletës dhe si kryhet ky proces?

Sterilizimi i dyllit të bletës është një proces ngrohjeje dhe pastrimi me temperaturë të lartë (deri në 125°C) që përdoret për të vrarë bakteret, kërpudhat dhe mikroorganizmat e tjerë që mund të mbartë dylli.

Është e rëndësishme të bëhet dallimi midis përpunimit konvencional që i jepet zakonisht dyllit dhe vetë procesit të sterilizimit. Përpunimi konvencional me dyllues tipikë me avull ose gaz përfshin ngrohjen e dyllit në temperatura ndërmjet 75°C dhe 100°C për të shkrirë, dekantuar dhe hequr papastërtitë. Ky proces nuk mjafton për të sterilizuar dyllin, pasi ai nuk arrin temperaturat e nevojshme për të vrarë të gjitha format mikroskopike të jetës, duke përfshirë sporet rezistente të disa sëmundjeve si p.sh. ato mykotike dhe pestet.

Autoklavë për sterilizimin e dyllit

KUJDES!!

As përpunimi konvencional dhe as sterilizimi nuk eliminojnë mbetjet e akaricideve apo trajtuesve të tjerë kundër varroas, ndaj është e rëndësishme të zgjidhni dyllë cilësorë për përdorim në industri.

A duhet të sterilizojmë gjithmonë dyllin?

Duhet të theksohet se nëse përdoret dylli me cilësi të mirë dhe zbatohen praktika të mira të bletarisë, sterilizimi i dyllit nuk do të ishte rreptësisht i nevojshëm për bletërritësin që shkrin dyllin e tij. Për këtë arsye, ne gjithmonë theksojmë se për të shmangur kontaminimin e mundshëm në dyll, është thelbësore të merren parasysh disa praktika në riciklimin e dyllit nga hojet e vjetra: mos përdorni ato që kanë qenë në kontakt të drejtpërdrejtë me trajtimet kundër varroas ose hojet nga bletët me sëmundje. Ne duhet të jemi në gjendje të kontrollojmë cilësinë e fletëve tona të dyllit.

Për shembull, sporet e pestës amerikane (Paenibacillus larvae) mund të rezistojnë për 10 vjet në produktet e zgjoit, por vriten duke vluar dyllin në 120°C x 20 minuta, ose në 110°C x 3-4 orë. Këto kushte nuk plotësohen në përpunimin konvencional të dyllit, prandaj rekomandohet: ose sterilizoni dyllin ose mos ricikloni dyllin nga zgjoje ku bletët kanë vdekur nga kjo sëmundje dhe digjini ato. Megjithatë, me përpunimin konvencional, sporet e sëmundjeve të tjera do të funksiononin, si psh. Nuk ka gjasa që fletët të jenë agjentë transmetues të këtyre sëmundjeve, përderisa dylli i përdorur është i një cilësie të mirë.

Si përmbledhje, sterilizimi i dyllit të bletës nuk është i detyrueshëm, por mund të jetë i nevojshëm në kontekste të caktuara, si për shembull në importimin e dyllit në disa vende, ose kur nuk ka garanci që të jenë përdorur praktikat e mira nga bletari. 

Çfarë paisjesh nevojiten për sterilizimin e dyllit?

Ka metoda të ndryshme për sterilizimin e dyllit të bletës, si përdorimi i autoklavave ose kaldajave me veshje të dyfishta izoluese të ngrohura me vaj termik. Në çdo rast, është e rëndësishme të siguroheni që të arrihen temperaturat e duhura dhe që dylli të mbahet në atë temperaturë për kohën e nevojshme për të siguruar sterilizimin e plotë.

Kujdes!!!  Dylli nuk duhet të nxehet në enë çeliku, alumini, zinku ose bakri, pasi këto metale mund të ç'ngjyrosin dyllin duke e errësuar atë. Nuk duhen përdorur kontejnerë plumbi për shkak të kontaminimit. Inoksi është më i përshtatshmi. Paisjet shkrirëse konvencionale me avull ose kaldajat nuk janë efektive për sterilizim, pasi nuk mundësojnë arritjen e temperaturës së nevojshme për sterilizim prej 125 °C.

Hapat për sterilizimin e dyllit të bletës

Hapi i parë është rregullimi i temperaturës së kazanit në rreth 125°C dhe më pas kazani mbushet me dyll. Për të shmangur erën e keqe të dyllit, mos i shkrini hojet që përmbajnë mjaltë të fermentuar. Pasi dylli të ketë arritur 125°C, duhet të mbahet në atë temperaturë për të paktën 60 minuta për të siguruar që të gjithë patogjenët janë vrarë. Pas kësaj kohe, temperatura e bojlerit ulet në rreth 80°C (normalisht kjo rënie e temperaturës do të ndodhë në 1-2 orë). Më pas dyllit i shtohen afërsisht 20 litra ujë dhe përzihen mirë.

Si ta zbardhojmë dyllin e bletës? 

Siç e dimë, dylli i bletëve i papërpunuar zakonisht ka një ngjyrë të verdhë të errët ose kafe për shkak të papastërtive dhe pigmenteve të pranishme në të. Zbutja dhe filtrimi i mirë i papastërtive është çelësi në përpunimin e dyllit, megjithatë, shumë herë kërkohet të përftohet një dyll më i pastër për përdorime dhe aplikime të caktuara në industri të tjera si kozmetikë ose farmaceutikë.

Çfarë mund të përdoren për të zbardhuar në mënyrë efektive dyllin e bletës?

Acidi oksalik: përdoren 2–3g acid oksalik për kg dyll dhe 1 litër ujë për të lidhur kalciumin, për të parandaluar emulsionin dhe për të zbardhuar dyllin në të njëjtën kohë.

Acidi citrik: Dylli gjithashtu pastrohet duke shtuar 2g acid citrik për kg dyll dhe 1 litër ujë.

Acidi sulfurik: Mund të përdoret për të pastruar 1 ml acid sulfurik të koncentruar për kg dyll dhe 1 litër ujë.

Peroksid hidrogjeni rreth 35% në një mjedis bazik, në dyll të nxehtë (100 °C). Është e rëndësishme që i gjithë peroksidi të përdoret në procesin e zbardhjes. 

Permanganat kaliumi : Ngroheni dyllin në rreth 90°C për 30 minuta në permanganat kaliumi 0.01% në një mjedis pak acid. Shkëmbeni tretësirën me ujë.

Kujdes! Përdorimi i tretësve për të pastruar dyllin e bletës do të shkaktojë humbjen e disa prej përbërësve aromatikë. Këto humbje të përbërësve të paqëndrueshëm, aromave, mund të ndikojnë në pranimin përfundimtar të fletëve të tyre nga bletët.

 

Data e publikimit: 13/04/2023


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

DYLLI I BLETËS, PASTRIMI DHE DEZINFEKTIMI I TIJ

Dylli i bletës është një produkt natyral që prodhohet nga bletët për të ndërtuar strukturat e brendshme të zgjoit të tyre. Përdoret gjerësisht për vetitë e tij kundër ujit dhe mbrojtëse, si në ushqim ashtu edhe në kozmetikë.

Lexo më shumë

HELMI I BLETËS DHE VLERAT E TIJ (APITOKSINA)

Helmi i bletës është një lëng acidik, pa ngjyrë, i sekretuar nga bletët kur ato ndihen të kërcënuara, i cili në apiterapi vlerësohet për përdorimet e tij në shëndetin dhe kurimet e bukurisë së organizmit të njeriut

Lexo më shumë

PËRBËRJA DHE VLERAT E HELMIT TË BLETËS

Cila është përbërja kimike e helmit të bletës?

Lexo më shumë

RËNDËSIA E BUJQËSISË URBANE DHE SIGURIMI I USHQIMIT PËR ZHVILLIMIN E QYTETEVE TË SHËNDETSHME DHE TË QËNDRUESHME

Fermat urbane nxisin sipërmarrësit dhe sigurojnë një mundësi për inovacionin

Lexo më shumë