REGJISTROHUNI KËTU për të shfletuar rubrikat e tjera të platformës.
Cilat janë mënyrat e ekstraktimit të dyllit të bletës?
Ekstraktimi i dyllit mund të bëhet në tre mënyra:
Çfarë është sterilizimi i dyllit të bletës dhe si kryhet ky proces?
Sterilizimi i dyllit të bletës është një proces ngrohjeje dhe pastrimi me temperaturë të lartë (deri në 125°C) që përdoret për të vrarë bakteret, kërpudhat dhe mikroorganizmat e tjerë që mund të mbartë dylli.
Është e rëndësishme të bëhet dallimi midis përpunimit konvencional që i jepet zakonisht dyllit dhe vetë procesit të sterilizimit. Përpunimi konvencional me dyllues tipikë me avull ose gaz përfshin ngrohjen e dyllit në temperatura ndërmjet 75°C dhe 100°C për të shkrirë, dekantuar dhe hequr papastërtitë. Ky proces nuk mjafton për të sterilizuar dyllin, pasi ai nuk arrin temperaturat e nevojshme për të vrarë të gjitha format mikroskopike të jetës, duke përfshirë sporet rezistente të disa sëmundjeve si p.sh. ato mykotike dhe pestet.
KUJDES!!
As përpunimi konvencional dhe as sterilizimi nuk eliminojnë mbetjet e akaricideve apo trajtuesve të tjerë kundër varroas, ndaj është e rëndësishme të zgjidhni dyllë cilësorë për përdorim në industri.
A duhet të sterilizojmë gjithmonë dyllin?
Duhet të theksohet se nëse përdoret dylli me cilësi të mirë dhe zbatohen praktika të mira të bletarisë, sterilizimi i dyllit nuk do të ishte rreptësisht i nevojshëm për bletërritësin që shkrin dyllin e tij. Për këtë arsye, ne gjithmonë theksojmë se për të shmangur kontaminimin e mundshëm në dyll, është thelbësore të merren parasysh disa praktika në riciklimin e dyllit nga hojet e vjetra: mos përdorni ato që kanë qenë në kontakt të drejtpërdrejtë me trajtimet kundër varroas ose hojet nga bletët me sëmundje. Ne duhet të jemi në gjendje të kontrollojmë cilësinë e fletëve tona të dyllit.
Për shembull, sporet e pestës amerikane (Paenibacillus larvae) mund të rezistojnë për 10 vjet në produktet e zgjoit, por vriten duke vluar dyllin në 120°C x 20 minuta, ose në 110°C x 3-4 orë. Këto kushte nuk plotësohen në përpunimin konvencional të dyllit, prandaj rekomandohet: ose sterilizoni dyllin ose mos ricikloni dyllin nga zgjoje ku bletët kanë vdekur nga kjo sëmundje dhe digjini ato. Megjithatë, me përpunimin konvencional, sporet e sëmundjeve të tjera do të funksiononin, si psh. Nuk ka gjasa që fletët të jenë agjentë transmetues të këtyre sëmundjeve, përderisa dylli i përdorur është i një cilësie të mirë.
Si përmbledhje, sterilizimi i dyllit të bletës nuk është i detyrueshëm, por mund të jetë i nevojshëm në kontekste të caktuara, si për shembull në importimin e dyllit në disa vende, ose kur nuk ka garanci që të jenë përdorur praktikat e mira nga bletari.
Çfarë paisjesh nevojiten për sterilizimin e dyllit?
Ka metoda të ndryshme për sterilizimin e dyllit të bletës, si përdorimi i autoklavave ose kaldajave me veshje të dyfishta izoluese të ngrohura me vaj termik. Në çdo rast, është e rëndësishme të siguroheni që të arrihen temperaturat e duhura dhe që dylli të mbahet në atë temperaturë për kohën e nevojshme për të siguruar sterilizimin e plotë.
Kujdes!!! Dylli nuk duhet të nxehet në enë çeliku, alumini, zinku ose bakri, pasi këto metale mund të ç'ngjyrosin dyllin duke e errësuar atë. Nuk duhen përdorur kontejnerë plumbi për shkak të kontaminimit. Inoksi është më i përshtatshmi. Paisjet shkrirëse konvencionale me avull ose kaldajat nuk janë efektive për sterilizim, pasi nuk mundësojnë arritjen e temperaturës së nevojshme për sterilizim prej 125 °C.
Hapat për sterilizimin e dyllit të bletës
Hapi i parë është rregullimi i temperaturës së kazanit në rreth 125°C dhe më pas kazani mbushet me dyll. Për të shmangur erën e keqe të dyllit, mos i shkrini hojet që përmbajnë mjaltë të fermentuar. Pasi dylli të ketë arritur 125°C, duhet të mbahet në atë temperaturë për të paktën 60 minuta për të siguruar që të gjithë patogjenët janë vrarë. Pas kësaj kohe, temperatura e bojlerit ulet në rreth 80°C (normalisht kjo rënie e temperaturës do të ndodhë në 1-2 orë). Më pas dyllit i shtohen afërsisht 20 litra ujë dhe përzihen mirë.
Si ta zbardhojmë dyllin e bletës?
Siç e dimë, dylli i bletëve i papërpunuar zakonisht ka një ngjyrë të verdhë të errët ose kafe për shkak të papastërtive dhe pigmenteve të pranishme në të. Zbutja dhe filtrimi i mirë i papastërtive është çelësi në përpunimin e dyllit, megjithatë, shumë herë kërkohet të përftohet një dyll më i pastër për përdorime dhe aplikime të caktuara në industri të tjera si kozmetikë ose farmaceutikë.
Çfarë mund të përdoren për të zbardhuar në mënyrë efektive dyllin e bletës?
Acidi oksalik: përdoren 2–3g acid oksalik për kg dyll dhe 1 litër ujë për të lidhur kalciumin, për të parandaluar emulsionin dhe për të zbardhuar dyllin në të njëjtën kohë.
Acidi citrik: Dylli gjithashtu pastrohet duke shtuar 2g acid citrik për kg dyll dhe 1 litër ujë.
Acidi sulfurik: Mund të përdoret për të pastruar 1 ml acid sulfurik të koncentruar për kg dyll dhe 1 litër ujë.
Peroksid hidrogjeni rreth 35% në një mjedis bazik, në dyll të nxehtë (100 °C). Është e rëndësishme që i gjithë peroksidi të përdoret në procesin e zbardhjes.
Permanganat kaliumi : Ngroheni dyllin në rreth 90°C për 30 minuta në permanganat kaliumi 0.01% në një mjedis pak acid. Shkëmbeni tretësirën me ujë.
Kujdes! Përdorimi i tretësve për të pastruar dyllin e bletës do të shkaktojë humbjen e disa prej përbërësve aromatikë. Këto humbje të përbërësve të paqëndrueshëm, aromave, mund të ndikojnë në pranimin përfundimtar të fletëve të tyre nga bletët.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Dylli i bletës është një produkt natyral që prodhohet nga bletët për të ndërtuar strukturat e brendshme të zgjoit të tyre. Përdoret gjerësisht për vetitë e tij kundër ujit dhe mbrojtëse, si në ushqim ashtu edhe në kozmetikë.
Lexo më shumëHelmi i bletës është një lëng acidik, pa ngjyrë, i sekretuar nga bletët kur ato ndihen të kërcënuara, i cili në apiterapi vlerësohet për përdorimet e tij në shëndetin dhe kurimet e bukurisë së organizmit të njeriut
Lexo më shumëCila është përbërja kimike e helmit të bletës?
Lexo më shumëFermat urbane nxisin sipërmarrësit dhe sigurojnë një mundësi për inovacionin
Lexo më shumë