Vjelja e dardhëve është pak më ndryshe nga shumica e frutave të tjera, pasi ato duhet të vilen para se të piqen. Nëse piqen në pemë, ato piqen nga brenda jashtë, kështu që pjesa e brendshme bëhet e qulltë (shumë e butë) para se të piqet zona e jashtme. Në këto raste ato dëmtohen lehtë dhe nuk i rezistojnë transportit.
Pra, dardhat duhet të vilen kur formohen plotësisht (fruti ka arritur madhësinë dhe formën e plotë të kultivarit), por jo të pjekura. Prandaj është e rëndësishme që pemëtorja të monitorohet, pothuaj, çdo ditë për të bërë (filluar) vjeljen në kohën e duhur.
Ekzistojnë katër mënyra themelore për të përcaktuar pjekurinë e një dardhe:
Procesi i vjeljes kryhet me dorë, duke përdorur shporta e mjete tjera të përshtatshme dhe ambalazhohet në arka plastike ose kartoni të forta.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Vjelja e cianit, në varësi të kushteve klimatike, fillon nga fillimi i qershorit dhe vazhdon deri në rënien e ngricave të para vjeshtore.
Lexo më shumëËshtë e detyrueshme një vjelje në fundvjeshtë pasi eliminojmë deri 90% daljen e kërcejve lulore në pranverën e vitit pasardhës.
Lexo më shumëProdhimi dhe tregtimi i mollëve drejt vendeve të Bashkimit Evropian (BE)
Lexo më shumëPjekja tek kjo bimë nuk është e njëhershme.
Lexo më shumë
Persh. Kam problem me dardhe nga nje sëmundje e sila logon dhe lag pemet cfare preparate te perdor
-Bardhyl suli