Vjelja e cianit, në varësi të kushteve klimatike, fillon nga fillimi i qershorit dhe vazhdon deri në rënien e ngricave të para vjeshtore. Vjelja e kaptinave lulore bëhet me dorë. Vjelja bëhet 2 – 3 herë në javë përgjatë 10 javësh sa zgjat edhe lulëzimi i cianit. Rekomandohet që vjelja të bëhet në mbrëmje me qëllim që lulet të jenë sa më të pasura me vaj eterik.
Rendimenti është 30–40 kg kaptina lulesh për 100 m2 ose 10-14 kg petale të pastra për 100 m2. Petalet ndahen nga shtrati i lules me sita me kuadrate nga 5-6 mm (nga kjo dalin 40-50% petale të pastra). Ndarja e petaleve bëhet vetëm në qendra grumbulluese, sepse ato janë të pajisura me linja përpunuese, ku kapaciteti i ndarjes është shumë i madhe dhe lehtëson punën e prodhuesit.
Tharja dhe ruajtja e produktit
Tharja e luleve të vjela të cianit duhet të jetë e shpejtë me qëllim ruajtjen e karakteristikave, vlerave dhe ngjyrës së tyre. Tharja mund të bëhet në ambiente të hapura, të ajrosura me rrymë ajri dhe të hijezuara, në serra të mbuluara me plastmas të zi, të improvizuara për tharje të bimëve, të pajisura me rafte si dhe me terse komerciale. Përdorimi i këtyre metodave të tharjes bëhet në varësi nga vëllimi i luleve që duhet tharë, pra nga sipërfaqja kultivuese.
Me qëllim që lulet të ruajnë ngjyrën e tyre, temperatura e tharjes mund të arrijë 60 – 70°C (është e mundur edhe tharja nën rrezatimin direkt të diellit), të paktën në fazat fillestare për të zbritur më pas në 40°C.
Produkti i thatë nuk duhet të përmbajë më shumë se 10% lagështi. Masa e tharë është shumë higroskopike (thith lagështinë ajrore), prandaj duhet të ambalazhohet menjëherë pas tharjes në thasë plastikë ose thasë letre dhe vendosja në shtresa. Produkti i ambalazhuar duhet të ruhet në ambiente të veçanta të thata dhe të errëta, me qëllim ruajtjen e cilësisë së realizuar gjatë prodhimit dhe pas vjeljes.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Është e detyrueshme një vjelje në fundvjeshtë pasi eliminojmë deri 90% daljen e kërcejve lulore në pranverën e vitit pasardhës.
Lexo më shumëProdhimi dhe tregtimi i mollëve drejt vendeve të Bashkimit Evropian (BE)
Lexo më shumëPjekja tek kjo bimë nuk është e njëhershme.
Lexo më shumëFrutat e shegës vilen kur të kenë marrë ngjyrën karakteristike të llojit dhe kokrrizat (farat) e brendshme të jenë skuqur dhe ëmbëlsuar.
Lexo më shumë