Frutat e shegës vilen kur të kenë marrë ngjyrën karakteristike të llojit dhe kokrrizat (farat) e brendshme të jenë skuqur dhe ëmbëlsuar. Cilësia e frutave të shegës varet kryesisht nga përmbajtja e sheqerit dhe acideve në lëngun e frutave.
Disa tregues teknike që duhet të plotësoj shega në periudhën e vjeljes
Tregues të tjerë të vjeljes janë: TA (aciditeti i titruar) dhe SSC (substance totale të tretshme). TA, në vjelje, tek shega varion nga 0.13 - 4.98% . TA tek kultivarët e ëmbël është <1%, tek ato majhoshe 1 - 2.5% dhe tek kultivarët e thartë >2%. SSC e shegës varion nga 8.3 - 20.5%
Seleksionimi dhe ambalazhimi tek shega
Sipas madhësisë së kokrrës shega klasifikohet në katër kategori:
Kushtet optimale të ruajtjes
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Vjelja e cianit, në varësi të kushteve klimatike, fillon nga fillimi i qershorit dhe vazhdon deri në rënien e ngricave të para vjeshtore.
Lexo më shumëËshtë e detyrueshme një vjelje në fundvjeshtë pasi eliminojmë deri 90% daljen e kërcejve lulore në pranverën e vitit pasardhës.
Lexo më shumëProdhimi dhe tregtimi i mollëve drejt vendeve të Bashkimit Evropian (BE)
Lexo më shumëPjekja tek kjo bimë nuk është e njëhershme.
Lexo më shumë
Mora njohuri shtese per semundjet dhe demtuesit tek shega pasi do bej nje monitorim per nje problem qe ka fermeri ne fermen e tij
-Silvana