LOPËT E QUMËSHTIT




Çfarë duhet të mbani parasysh gjatë fazës së laktacionit?
Menjëherë pas pjelljes lopët fillojnë periudhën e prodhimit të qumështit, e cila njihet ndryshe edhe si periudha e laktacionit dhe që në kushte normale zgjat 305 ditë. Vetë faza e laktacionit ndahet në: fazën e hershme të laktacionit, fazën e mesme të laktacionit, fazën e vonë të laktacionit dhe ndiqet nga faza e tharjes. 

Mbani parasysh:

  • Laktacioni fillon me pjelljen e viçit dhe aktivizimin e gjendrrës së qumështit dhe përfundon me tharjen e lopës;
  • 100 ditët e para të laktacionit shoqërohen me rritje të shpejtë të prodhimit të qumështit, dhe rënien në peshë të lopës;
  • fazën e mesme 100-200 ditë të laktacionit ruani nivelin e prodhimit dhe marrjen e lëndës së thatë; 
  • fazën e tretë 200 – 305 ditë, lopët fillojnë rënien e prodhimit dhe marrjes së lëndës së thatë, si dhe shtimin në peshë. 
  • Bëni kujdes me sëmundjet metabolike, një pjesë e madhe e të cilave e kanë origjinën në periudhës së tranzicionit.
  • Mbani parasysh se një riprodhim i suksesshëm është baza e një laktacioni të suksesshëm; 
  • Përdorni dema të përzgjedhur për ndërzimin artificial. 
  • Synoni marrjen e një viçi në vit, ndaj 60-70 ditë pas pjelljes lopa duhet të jetë e ndërzyer dhe barrëse;
  • Kujdes, lopa gjatë laktacionit jo vetëm prodhon, por ngarkohet edhe me rritjen e të voglit; 

Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë mbi të Ushqyerit e Lopëve të Qumështit

Data e publikimit: 05/12/2022


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

DOMOSDOSHMËRIA E PREMIKSEVE

Çfarë përfitimesh do të shihni konkretisht në fermën tuaj duke përdorur premikset?

Lexo më shumë

VLERAT E ELEMENTËVE TË VEÇANTË

Cilët janë disa nga elementët e vecantë dhe domosdoshmëria e tyre në shëndetin e lopës?

Lexo më shumë

PËRDORIMI I PREMIKSEVE

Rekomandimi i përgjithshëm orientues për t’ju mundësuar lehtësinë në përllogaritjen e peshës në gramë, është:

Lexo më shumë

FILLESA E NJË FERME BLEGTORALE

Çfarë duhet të keni parasysh përpara se të filloni biznesin me gjedhin e qumështit?

Lexo më shumë