Kultivimi i patëllxhanit në serra




Patëllxhani është një kulturë që kultivohet në serra, por edhe në fushë të hapur. Kjo kulturë përdoret për konsum të freskët, por edhe në industrinë ushqimore. Duke qënë se patëllxhani i përket familjes Solanaceae, ai ndan karakteristika me specin dhe domaten. 

Si mund të kategorizohen llojet e patëllxhanit?
Patëllxhani ka një larmishmëri formash dhe ngjyrash, por mund ti klasifikojmë në tre kategori të maëdha.

1. Sipas formës:

2. Sipas ngjyrës:

  • Të bardhë
  • Të kuqerremtë me vija
  • Lejla klasike
  • Lejla të errët e deri në të zezë
  • Të verdhë me vija të purpurta

3. Sipas hershmërisë 

  • Të hershëm
  • Të mesëm
  • Të vonshëm e shumë të vonshëm

Fermerët shqiptarë zgjedhin ta mbjellin patëllxhanin vetëm në një sezon. Në varësi të zonave dhe mikroklimave, mbjellja e fidanit kryhet në janar-mars në mënyrë që bima të japë prodhim në muajt maj-korrik. Në varësi të zgjedhjeve të fermerit, vjelja mund të vazhdojë deri në fund të nëntorit, duke qënë se patëllxhani është një bimë me cikël të gjatë.

Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë mbi Mbjelljen e fidanit të patëllxhanit. 

Data e publikimit: 15/02/2023


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

SHARTIMI NË KULTURA TË NDRYSHME

Bimë më rezistente ndaj infeksioneve të tokës dhe sëmundjeve të tjera

Lexo më shumë

Vjelja, standardizimi dhe transporti i patëllxhanit

Vjelja e patëllxhanit mund të bëhet në fazën fiziologjike, kur patëllxhani ka marrë madhësinë dhe ngjyrën e tij karakteristike.

Lexo më shumë

Sëmundjet e patëllxhanit, parandalimi dhe luftimi

Si të parandaloni dhe të luftoni sëmundjet që prekin bimën e patëllxhanit në serra?

Lexo më shumë

Skemat plehëruese të patëllxhanit

Si duhet t’i ushqeni në mënyrën e duhur fidanët e patëllxhanit në serra?

Lexo më shumë