Patëllxhani është një kulturë që kultivohet në serra, por edhe në fushë të hapur. Kjo kulturë përdoret për konsum të freskët, por edhe në industrinë ushqimore. Duke qënë se patëllxhani i përket familjes Solanaceae, ai ndan karakteristika me specin dhe domaten.
Si mund të kategorizohen llojet e patëllxhanit?
Patëllxhani ka një larmishmëri formash dhe ngjyrash, por mund ti klasifikojmë në tre kategori të maëdha.
1. Sipas formës:
2. Sipas ngjyrës:
|
3. Sipas hershmërisë
Fermerët shqiptarë zgjedhin ta mbjellin patëllxhanin vetëm në një sezon. Në varësi të zonave dhe mikroklimave, mbjellja e fidanit kryhet në janar-mars në mënyrë që bima të japë prodhim në muajt maj-korrik. Në varësi të zgjedhjeve të fermerit, vjelja mund të vazhdojë deri në fund të nëntorit, duke qënë se patëllxhani është një bimë me cikël të gjatë.
Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë mbi Mbjelljen e fidanit të patëllxhanit.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Bimë më rezistente ndaj infeksioneve të tokës dhe sëmundjeve të tjera
Lexo më shumëVjelja e patëllxhanit mund të bëhet në fazën fiziologjike, kur patëllxhani ka marrë madhësinë dhe ngjyrën e tij karakteristike.
Lexo më shumëSi të parandaloni dhe të luftoni sëmundjet që prekin bimën e patëllxhanit në serra?
Lexo më shumëSi duhet t’i ushqeni në mënyrën e duhur fidanët e patëllxhanit në serra?
Lexo më shumë