Vjelja e prodhimit tek qershia




Procesi i vjeljes në qershi është një proces që duhet të kryhet shpejt dhe duhet të keni kujdes që të mos dëmtoni pemën (mos të thyeni degët).

Kur duhet të filloni vjeljen?

  • Në kohën e vjeljes kokrrat duhet të jenë të forta dhe të kenë marrë ngjyrën e plotë të kultivarit. Ngjyra është karakteristikë e varietetit (pra varietete/kultivarët ndryshojnë ndërmjet tyre për sa i përket ngjyrës së frutit).
  • Në dallim nga pemët tjera bërthamore, qershitë nuk vazhdojnë pjekjen pas vjeljes. Kështu që përcaktimi i saktë i kohës së vjeljes është thelbësore për të vielur qershi të ëmbla dhe të shijshme. 

Si të mblidhni  qershinë?

  • Nëse nuk planifikoni të konsumoni qershitë menjëherë pas vjeljes (konsum i freskët), mblidhni qershitë me bisht. Pjesa më e rëndësishme është të jeni të kujdesshëm që të mos thyeni (dëmtoni) pemën, mos të këputen sythat buketorë dhe degët e shkurtra, sepse ato pjesë të vogla të pemës janë ato  që do të japin prodhim, fruta, vitet në vazhdim. 
  • Nëse qershitë vilen për gatim ose konservim, shpesh është  më e lehtë të hiqni kokrrat dhe  të lini bishtin ngjitur në pemë (pra qershitë vilen pa bishta).

Data e publikimit: 16/04/2023


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

VJELJA E LULEVE TË CIANIT

Vjelja e cianit, në varësi të kushteve klimatike, fillon nga fillimi i qershorit dhe vazhdon deri në rënien e ngricave të para vjeshtore.

Lexo më shumë

Vjelja e sherebelës

Është e detyrueshme një vjelje në fundvjeshtë pasi eliminojmë deri 90% daljen e kërcejve lulore në pranverën e vitit pasardhës.

Lexo më shumë

Standardet për eksportin e mollëve

Prodhimi dhe tregtimi i mollëve drejt vendeve të Bashkimit Evropian (BE)

Lexo më shumë

Vjelja e prodhimit tek mjedra

Pjekja tek kjo bimë nuk është e njëhershme. 

Lexo më shumë