Si fillon puna për ngritjen e një vreshti?
Pastrimi i tokës: toka duhet të pastrohet nga gurët, shkurret, trungjet etj.
Punimi qilizmë: Është proces shumë i domosdoshëm sepse nga thellësia e punimit varet jetëgjatësia e vreshtit, rendimenti dhe cilësia e rrushit. Koha më e përshtatshme e qilizmës janë muajt Korrik dhe Gusht. Ai duhet të realizohet medoemos të paktën dy muaj para mbjelljes së hardhive. Thellësia e punimit nuk duhet të jete me cekët se 60 cm.
Plehërimi bazë: është plehërimi organo – mineral që kryhet para punimit qilizmë (pra para mbjelljes). Dozat orientuese të plehrave që përdoren: pleh stalle (i dekompozuar ose ½ i dekompozuar) 400-600 kv/ha, plehra fosforike (superfosfat) 8 - 10 kv/ha, plehra potasike (sulfat potasi) 4 - 6 kv/ha.
Cilat janë distancat e mbjelljes?
Distanca ndryshojnë në varësi të kushteve klimatike, tokës, agroteknikës së përdorur, shkallës së mekanizimit, nënshartesës, varietetit që mbillet, etj. Distancat në mes të rreshtave variojnë nga 2 deri në 2,5m dhe ato në mes bimëve nga 1 deri në 1,8m.
Drejtimi i rreshtave
Duhet të jetë i tillë që bimëve t’u sigurohet sa më shumë ajrim, ndriçim dhe ngrohtësi për të realizuar prodhim e cilësi maksimale. Drejtimi i rreshtave varet kryesisht nga relievi i tokës dhe mundësia e ujitjes.
Përgatitja e fidanit për mbjellje dhe mbjellja
Mbjellja e hardhive është hallka e fundit kryesore e të gjithë punimeve për ngritjen e vreshtit dhe suksesi i saj përcaktohet nga:
Kujdes! Asnjëherë sistemi rrënjor nuk duhet të jetë në kontakt direkt me plehrat organike dhe ato minerale sepse pengon nxënien e fidanit.
Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë për Krasitjet tek hardhia
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Ngritja e një pemishte është një investim me vlera të mëdha afatgjatë dhe meriton një planifikim shumë të mirë sepse gabimi më i vogël në fillim është me kosto të lartë dhe i pa korrigjueshëm më vonë.
Lexo më shumëCilat janë disa nga përparësitë e kultivimit të rrushit në serra?
Lexo më shumëShalqiri është një kulturë shumë e përhapur në Shqipëri. Ai prodhohet kryesisht në zonat bregdetare, në fushë të hapur dhe në mjedise të mbrojtura.
Lexo më shumëFidanishtja është e krijuar enkas me kushtet e përshtatshme, të cilat sigurojnë rritjen e një fidani cilësor dhe të shëndetshëm.
Lexo më shumë