VJELJA DHE RUAJTJA E PRODHIMIT TË BATHËS




Si ndryshon koha e vjeljes në varësi të zonës së kultivimit të bathës?

  • Vjelja për zonën e ngrohtë fillon rreth gjysmës së dytë të prillit
  • Në zonën e ftohtë, vjelja e prodhimit të bathës bëhet në fund të majit dhe fillim të qershoritbi

Vjelja kryhet disa ditë pas përfundimit të lulëzimit, kur frytet kanë arritur karakteristikat e kultivarit. Vjelja bëhet sistematikisht çdo ditë ose një herë në dy ditë.

Vonesa në vjelje ndikon në përkeqësimin e cilësisë së prodhimit. Frytet me moshë më të vjetër, zakonisht kanë përmbajtje më të madhe të fibrave dhe përqindje më të vogël të sheqerit. Frytet e vjela shtrohen në arka 3-5 kg, por mbasi të jenë pastruar më parë nga frutet e kalbura dhe lëndët e huaja.

Ruajtja e prodhimit të freskët mund të bëhet për jo më shumë se se 3-4 ditë, ndërsa në mjedise me klimë të kontrolluar, në temperaturën 7-9°C dhe lagështi relative të ajrit 90-95 % për jo më shumë se 15 ditë.

Data e publikimit: 09/03/2023


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

CILAT JANË SËMUNDJET DHE DËMTUESIT E BATHËS NË FUSHË TË HAPUR?

Pse përbëjnë problem sëmundjet?

Lexo më shumë

VARIETETET, MBJELLJA DHE KULTIVIMI I BATHËS

Cila është struktura varietore e rekomanduar?

Lexo më shumë

Si duhet të përgatitet toka për mbjelljen e bathës?

Çfarë duhet të kemi parasysh për mbjelljen e bathës?

Lexo më shumë

Teknologjia e kultivimit të Bathës në fushë të hapur

Përse batha po gjen  përhapje  në vendin tonë?

Lexo më shumë