Si ndryshon koha e vjeljes në varësi të zonës së kultivimit të bathës?
Vjelja kryhet disa ditë pas përfundimit të lulëzimit, kur frytet kanë arritur karakteristikat e kultivarit. Vjelja bëhet sistematikisht çdo ditë ose një herë në dy ditë.
Vonesa në vjelje ndikon në përkeqësimin e cilësisë së prodhimit. Frytet me moshë më të vjetër, zakonisht kanë përmbajtje më të madhe të fibrave dhe përqindje më të vogël të sheqerit. Frytet e vjela shtrohen në arka 3-5 kg, por mbasi të jenë pastruar më parë nga frutet e kalbura dhe lëndët e huaja.
Ruajtja e prodhimit të freskët mund të bëhet për jo më shumë se se 3-4 ditë, ndërsa në mjedise me klimë të kontrolluar, në temperaturën 7-9°C dhe lagështi relative të ajrit 90-95 % për jo më shumë se 15 ditë.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Pse përbëjnë problem sëmundjet?
Lexo më shumëCila është struktura varietore e rekomanduar?
Lexo më shumëÇfarë duhet të kemi parasysh për mbjelljen e bathës?
Lexo më shumëPërse batha po gjen përhapje në vendin tonë?
Lexo më shumë