Kivi hyn në prodhim në vitin e tretë apo të katërt pas mbjelljes, por prodhimi maksimal mund të arrihet në vitin e 7-8, ka raste edhe më vonë vitin e 12 pas mbjelljes. Ajo mund të japë 30-40 ton/ha. Jep prodhim normal deri në moshën 35-45 vjeçare.
Zgjedhja e kohës më të përshtatshme për vjeljen ka rëndësi, mes të tjerave, edhe për mundësimin e një ruajtje sa më të gjatë të frutave.
Në përcaktimin e kohës më të përshtatshme të vjeljes së frutave tek kivi shërben përcaktimi i përmbajtjes së sheqerit të tretur në kokërr ose shkalla Brix (°Brix) me anë të refractometrit, % e lëndës së thatë po në kokërr si dhe fortësia e kokrrës. Kështu që frutat sipas standardeve të tregut evropian duhet të vilen kur këto tregues janë: sheqeri 9.2° Brix dhe lënda e thatë 15%.
Kivi duhet të vilet kur ka arritur pjekurinë fiziologjike, sepse kjo është faza për ruajtjen e kivit për një kohë të gjatë në vendet e magazinimit.
Pjekja fiziologjike e frutit arrihet atëherë kur përmbajtja e lëndës së thatë është më shumë se 10 % dhe fortësia 30-40 N/cm2 ose 3-4 kg/cm².
Fortësia e frutit matet me aparaturën e quajtur penetrometër.
Në rastet kur nuk kemi aparate për matjen e parametrave të lartpërmendur vjelja e frutave fillon kur ato fillojnë e zbuten në afërsi të bishtit.
Në vendet e ftohta kivi vilet përpara ngricave të para edhe në qoftë se nuk ka arritur pjekjen fiziologjike.
Si duhet të ruhet kivi?
Kivi duhet të ruhet në depo në të cilat duhet të plotësohen këto kushte:
Kujdes! Kivi nuk duhet të ruhet në ambiente ku ka edhe fruta të tjera që çlirojnë etilen (mollë etj).
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Vjelja e cianit, në varësi të kushteve klimatike, fillon nga fillimi i qershorit dhe vazhdon deri në rënien e ngricave të para vjeshtore.
Lexo më shumëËshtë e detyrueshme një vjelje në fundvjeshtë pasi eliminojmë deri 90% daljen e kërcejve lulore në pranverën e vitit pasardhës.
Lexo më shumëProdhimi dhe tregtimi i mollëve drejt vendeve të Bashkimit Evropian (BE)
Lexo më shumëPjekja tek kjo bimë nuk është e njëhershme.
Lexo më shumë