MJELJA DHE HIGJENA E MJELJES NË DELE




Mjelja përbën një nga operacionet më të rëndësishme tek delja, e lidhur ngushtë me higjenën, mastitet, cilësinë e qumështit, si dhe angazhimin e fuqisë punëtore. Tregoni kujdes me pastërtinë e kafshës, të mjedisit, paisjeve dhe tuajën! Një qumësht cilësor fillon me mjedisin e pastërt, ndaj siguroni dysheme të thata, e të pastra, si dhe mjedise të drenazhuara përreth stallës.  

Garantoni pastërtinë e gjirit të deles, së pari duke e pastruar zonën përreth nga leshi sa herë të jetë e nevojshme, duke pastruar gjirin me peceta të pastra, si dhe duke bërë dizinfektimin e thithave para mjeljes me solucion dizinfektant dhe gota dizinfektimi. 

Kujdes! Vëzhgoni dhe eleminoni faktorët që rrezikojnë higjenën dhe cilësinë e qumështit siç janë dëmtimet e lëkurës së gjirit nga pirja e qengjave, dëmtimet mekanike ose plagët, infeksione apo përqëndrimi i insekteve. Pa dyshim duart tuaja, rrobat e punës si dhe enët e mjeljes duhet të jenë në nivelin maksimal të pastërtisë. Për një higjenë dhe cilësi maksimale, si dhe efiçencë të operacioneve të punës në fermë, kur rezultatet e rendimentit të qumështit janë justifikuese, ju rekomandojmë përdorimin e makinave mjelëse! 

Klikoni këtu në se dëshironi të dini më shumë për kontrollin thundrave në dele.

Data e publikimit: 01/03/2023


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

ABORTET NË TË IMTA

Abortet, apo ndërprerja e parakohëshme e barrsmërisë tek të imtat përbën një shqetësim të konsiderueshëm, pasi ato shkaktojnë humbje të mëdha ekonomike në fermat që i mbarështojnë ato

Lexo më shumë

CILËT JANË DISA SHKAKTARË TË TJERË TË ABORTEVE NË TË IMTA?

Ndër patogjenët (shkaktarët) kryesorë që bëhen shkak për një barrsmëri të pasuksesshme tek të imtat mund të përmendim:

Lexo më shumë

RËNDËSIA E BUJQËSISË URBANE DHE SIGURIMI I USHQIMIT PËR ZHVILLIMIN E QYTETEVE TË SHËNDETSHME DHE TË QËNDRUESHME

Fermat urbane nxisin sipërmarrësit dhe sigurojnë një mundësi për inovacionin

Lexo më shumë

RËNDËSIA E PLEHUT ORGANIK

Sa i rëndësishëm është plehu organik në aktivitetin bujqësor dhe më gjërë?

Lexo më shumë