Vjelja e frutave bëhet në varësi të destinacionit te përdorimit të tyre.
Pjekuria e frutave klasifikohet në dy kategori:
Në pjekjen fiziologjike fruti arrin të gjitha vlerat ushqimore dhe madhësinë fizike. Farat arrijnë fazën e pjekjes së plotë të tyre (marrin ngjyrën kafe të errët). Në këtë periudhë bishti i frutit shkëputet lehtë.
Ne pjekjen tregtare, fryti ka arritur te vlerat më të mira për t'i qëndruar transportit, ambalazhimit dhe manipulimit për treg.
Vjelja e frutave për konsum të freskët
Frutat duhet të jene në pjekjen për konsum, d.m.th. frutat të kenë marre pjekurinë, ngjyrën dhe shijen e duhur. Vjelja duhet të bëhen vetëm me dorë. Për këtë qëllim është e detyrueshme të përdoren kosha, shporta dhe lloje të tjera ambalazhi me qëllim që frutat e vjela të mos dëmtohen gjatë procesit te marketimit. Pas mbledhjes së frutave bëhet pastrimi dhe seleksionimi i tyre duke eliminuar frutat e shtypura, të tejpjekura dhe ato të pa pjekurat mirë dhe i vendosen nëpër ambalazhe kartoni apo plastike të posaçme me kapacitete të ndryshme sipas standardeve përkatëse. Përqindja e sheqerit përcaktohet me refraktometër dhe duhet të jetë 11 -12%.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Vjelja e cianit, në varësi të kushteve klimatike, fillon nga fillimi i qershorit dhe vazhdon deri në rënien e ngricave të para vjeshtore.
Lexo më shumëËshtë e detyrueshme një vjelje në fundvjeshtë pasi eliminojmë deri 90% daljen e kërcejve lulore në pranverën e vitit pasardhës.
Lexo më shumëProdhimi dhe tregtimi i mollëve drejt vendeve të Bashkimit Evropian (BE)
Lexo më shumëPjekja tek kjo bimë nuk është e njëhershme.
Lexo më shumë