RACAT E DHIVE MË TË MBARËSHTUARA NË VENDIN TONË




Krahas racave të mirënjohura autoktone, dhjetëveçarin e fundit ka marrë një përparësi edhe mbarështimi i racave të importuara, raca të cilat shquhen për prodhimtarinë e tyre të lartë. Mbarështimi i këtyre racave pa dyshim kërkon edhe një vëmendje të shtuar nga ana juaj, eksperiencë dhe njohuri me qëllim mbarëvajtjen e tyre në kushte intensive mbarështimi si dhe përshtatshëmrie me kushtet klimatike, të terrenit si dhe krijimin e ruajtjen e rezistencës ndaj sëmundjeve. 

Racat lokale nga ana tjetër pavarësisht se nuk shfaqin kapacitet të lartë prodhues të qumështit, janë të preferuara për fermerin e vogël dhe të mesëm pasi janë më lehtësisht të menaxhueshme në kushtet specifike të zonave të ndryshme të vendit, kanë përshtatshmëri të lartë ndaj klimës e terrenit si dhe rezistencë të lartë ndaj sëmundjeve. 

Cilat janë disa nga racat më të përhapura në vendin tonë si ato të importuara ashtu dhe ato autoktone? 

RACAT E IMPORTUARA

Dhija Alpine

Dhija Sana

Dhija Murrsiana

RACAT AUTOKTONE

Dhija e Hasit

E Kuqja e Matit

Caporja e Dragobisë

Data e publikimit: 11/12/2022


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

VLERAT E ELEMENTËVE TË VEÇANTË

Cilët janë disa nga elementët e vecantë dhe domosdoshmëria e tyre në shëndetin e lopës?

Lexo më shumë

PËRDORIMI I PREMIKSEVE

Rekomandimi i përgjithshëm orientues për t’ju mundësuar lehtësinë në përllogaritjen e peshës në gramë, është:

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË CIANIT

Lule ciani ka përdorime të shumta. Lulet e kësaj bime mund të konsumohen të gjalla ose të gatuara. Petalet e lules përdoren në sallata për t’i dhënë një ngjyrë tërheqëse, por edhe në ëmbëlsira. Lulekina përdoret edhe në formën e çajit.

Lexo më shumë

VJELJA E LULEVE TË CIANIT

Vjelja e cianit, në varësi të kushteve klimatike, fillon nga fillimi i qershorit dhe vazhdon deri në rënien e ngricave të para vjeshtore.

Lexo më shumë