Vjelja e spinaqit fillon 40-60 ditë mbas mbjelljes së farës në kulturën pranverore. Vjelja mund të bëhet në tre mënyra:
Kjo e funditështë më e rekomandueshme sepsepjesa e rrënjes ndikon në ruajtjen më të gjatë të prodhimit.
Mënyra e parë realizohet në rastet kur prodhimi përcaktohet për industri dhe prerja e gjetheve bëhet me mjete mekanike, ndërsa vjelja me mënyrën e dytë, bëhet atëherë kur prodhimi është për treg të freskët. Prerja e bimëve në qafën e tyre bëhet kur ato kanë formuar një rozetë me të paktën 10 gjethe.
Pas vjeljes bëhet pastrimi nga gjethet e zverdhura dhe bimësia tjetërdhe lidhet në tufa. Pastaj dërgohetnë vaskat e larjesme ujë të pastër me qëllim që të largohenpapastërtite dhe më pas shplahenme ujë të pastër. Prodhimi i vjelë vendoset në arka 10-15 kg.
Prodhimi i caktuar për treg duhet të plotësojë disa kërkesa si më poshtë:
Spinaqi mund të ruhet në magazina me temperatura të kontrolluara në 1-3 0C dhe me lagështirë ajrore rreth 90-95% deri në 10 ditë.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Cila është struktura varietore e rekomanduar?
Lexo më shumëPërse kërpudhat meritojnë të përhapen më shumë në vendin tonë?
Lexo më shumëCilët janë produktet me bazë bakri dhe përdorimi i tyre?
Lexo më shumëKur duhet të bëhet mbjellja e fidanëve të kungullit të dimrit në fushë të hapur?
Lexo më shumë