Çfarë duhet të keni në mendje kur tregtoni pjepër?
Vjelja e pjeprit, si në çdo kulturë tjetër, është faza më e rëndësisshme sepse ndikon në cilësinë e frutit dhe rrjedhimisht në shitjen e produktit. Duke qenë në kontak me pikat e eksportit dhe ato të shumicës, fermeri do të bëjë një standartizim sa më efikas në varësi të madhësisë së frutit dhe llojit të frutit. Ambalazhimet që preferohen janë ato në arka plastike ose arka kartoni me një kapacitet prej 6-8 frutash për arkë. Arkat e kartonit duhet të jenë cilësore, rezistente për transportet në distanca të largët, të jenë të pajisura me kraft (material në formë dylli i cili rrit rezistencën ndaj lagështisë) dhe të plotësojnë standartet e sigurisë ushqimore. Temperatura e rekomanduar për transport janë 3°C-4°C (Cantaloupe), 7°C (Galia), 8-10°C (Honey DeW, Piel de Sapo, Shalqiri) dhe me lagështi 90-95%.
SHËNIM! Tipi Cantaloupe preferohet më shumë nga fermerët për ekport për shkak të rezistencës së tij të lartë.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Në 5-6 vitet e fundit Shqipëria ka filluar të rrisë eksportin e lakrës pranverore në vendet e Evropës.
Lexo më shumëVitet e fundit Shqipëria është bërë vënd faktor në eksportin e perimeve ne Evropë.
Lexo më shumëProdhimi dhe tregtimi i mollëve drejt vendeve të Bashkimit Evropian (BE)
Lexo më shumëPërfitimet nga mjalti dhe vlerat e tij ushqyese
Lexo më shumë