Varietetet e mandarinave të kultivueshme në kushtet e vendit tonë




Cilat janë varietet e mandarinave të kultivueshme në kushtet e vendit tonë?

Përzgjedhja e varietetit të manderinës është e rëndësishme për faktin se duhet të përshtatet me kushtet klimatike të zonës ku kultivohet.

Klementina Comune ISA V.C.R.

  • Pesha mesatare: 70 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: i ulët
  • Fara: mungojnë ose shumë pak
  • Rezistenca e bimës ndaj erërave: e mesme
  • Frutifikimi: jo konstant
  • Produktiviteti: mesatar
  • Koha e pjekjes: fund nëntori - dhjetor
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e mesme
  • Rezistenca e frutit ndaj erës: e mesme

Klementina Comune SRA 63

  • Pesha mesatare: 70 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: i ulët
  • Fara: mungojne ose shumë pak
  • Karaktere të bimës
  • Rezistenca e bimës ndaj erërave: e mesme
  • Karakteristika prodhuese
  • Frutifikimi: jo konstant
  • Produktiviteti: mesatar
  • Koha e pjekjes: fund nëntori - dhjetor
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e mesme
  • Rezistenca e frutit ndaj erës: e lartë

Klementina Comune SRA 89

  • Pesha mesatare: 70 - 90 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: i ulët
  • Fara: në mungesë të polenizuesit nuk ka
  • Rezistenca e bimës ndaj erërave: e mesatare
  • Frutifikimi: konstant
  • Produktiviteti: mesatar
  • Koha e pjekjes: fund tetori - nëntor
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e mesme
  • Rezistenca e frutit ndaj erës: e mesme

Klementina di Nules V.C.R.

  • Pesha mesatare: 100 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: i ulët
  • Fara: mungojnë ose pak
  • Frutifikimi: konstant
  • Produktiviteti: mesatar
  • Koha e pjekjes:  dhjetor – fillimi janarit
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e mesme

Klementina Hernandina V.C.R

  • Pesha mesatare: 75 - 85 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: i ulët
  • Fara: në mungojnë ose pak
  • Rezistenca e bimës ndaj erërave: e mesme
  • Frutifikimi: konstant
  • Produktiviteti: mesatar
  • Koha e pjekjes: janar – fillim shkurti
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e mesme
  • Rezistenca e frutit ndaj erës: e mesme

Klementina Marisol V.C.R.

  • Pesha mesatare: 90 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: i ulët
  • Fara: pak ose nuk ka
  • Rezistenca e bimës ndaj erërave: e mesme
  • Frutifikimi: konstant
  • Produktiviteti: mesatar
  • Koha e pjekjes:  fund tetori - dhjetor
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e mesme
  • Rezistenca e frutit ndaj erës:  e lartë

 Klementina Monreal pa fare V.C.R rosso

  • Pesha mesatare: 70gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: i ulët
  • Fara: pak
  • Frutifikimi: jo konstant
  • Produktiviteti: mesatar
  • Koha e pjekjes: nëntor
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e mesme

Klementina Oroval V.C.R.

  • Pesha mesatare: 110 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: i ulët
  • Fara: mungojnë ose shumë pak
  • Frutifikimi: konstant
  • Produktiviteti: mesatar
  • Koha e pjekjes:  nëntor
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e mesme

Klementina Spinoso V.C.R 

  • Pesha mesatare: 80 – 90 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: i ulët
  • Fara: mungojnë ose shumë pak
  • Frutifikimi: konstant
  • Produktiviteti: mesatar
  • Koha e pjekjes: fund tetori - nëntor
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e mesme

Satsuma Miyagawa  Nucellare

  • Pesha mesatare: 120 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: i ulët
  • Fara: nuk ka
  • Rezistenca e bimës ndaj erërave: e mesme
  • Frutifikimi: konstant
  • Produktiviteti: e lartë
  • Koha e pjekjes: fund shtatori - tetor
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e mesme

Mandarina Avana pa fare Nucellare 62-Ap.9

  • Pesha mesatare: 80 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: mesatar
  • Fara: pak ose mungojnë
  • Rezistenca e bimës ndaj erërave: e lartë
  • Frutifikimi: i alternuar
  • Koha e pjekjes: dhjetor
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e ulët
  • Rezistenca e frutit ndaj erës: pak rezistente

Mandarina Tardivo di Ciaculli Nucellare 60-22 A-2

  • Pesha mesatare: 77 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: e mesme
  • Fara: pak
  • Rezistenca e bimës ndaj erërave: e ulët
  • Frutifikimi: i alternuar
  • Produktiviteti: mesatar – i lartë
  • Koha e pjekjes: shkurt - mars
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e ulët
  • Rezistenca e frutit ndaj erës: pak rezistente

Mandarina Alkantara

  • Pesha mesatare: 140-180 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: e mesme
  • Fara: nuk ka
  • Rezistenca e bimës ndaj erërave: e mesme
  • Frutifikimi:konstant
  • Produktiviteti: i lartë
  • Koha e pjekjes: fund nëntori - dhjetor
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e lartë
  • Rezistenca e frutit ndaj erës: e lartë

Mandarina Camel

  • Pesha mesatare: 80-100 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: i ulët
  • Fara: nuk ka
  • Rezistenca e bimës ndaj erërave: e mesme
  • Frutifikimi: i alternuar
  • Produktiviteti: mesatar 
  • Koha e pjekjes: nëntor – fillim dhjetori
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e ulët
  • Rezistenca e frutit ndaj erës: e ulët

Mandarina Cami

  • Pesha mesatare: 125 - 150 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: e mesme
  • Fara: pak ose nuk ka
  • Rezistenca e bimës ndaj erërave: e mesme
  • Frutifikimi: lehtësisht i alternuar
  • Produktiviteti: i lartë
  • Koha e pjekjes: fund dhjetori - janar
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e mirë
  • Rezistenca e frutit ndaj erës: mesatare

Mandarina  Clara

  • Pesha mesatare: 160-180 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: e mesme
  • Fara: nuk ka
  • Rezistenca e bimës ndaj erërave: e mesme
  • Frutifikimi: konstant
  • Produktiviteti: i lartë
  • Koha e pjekjes: fund dhjetori - janar
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë:e mesme
  • Rezistenca e frutit ndaj erës:  e mesme

Mandarina  Fortune

  • Pesha mesatare: 70 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: i lartë
  • Fara: nuk ka
  • Rezistenca e bimës ndaj erërave: e mesme
  • Frutifikimi: konstant
  • Produktiviteti: mesatar 
  • Koha e pjekjes:  mars - prill
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e mesme
  • Rezistenca e frutit ndaj erës: e mesme

Mandarina Mandalate

  • Pesha mesatare: 100 - 120 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: mesatare – e lartë
  • Fara: nuk ka
  • Rezistenca e bimës ndaj erërave: e lartë
  • Frutifikimi: konstant
  • Produktiviteti: i lartë
  • Koha e pjekjes: shkurt - mars
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e mesme
  • Rezistenca e frutit ndaj erës: e lartë

Mandarina  Mandared

  • Pesha mesatare: 140 – 170 gr
  • Rrezja në lëng: e lartë
  • Aciditeti total: e mesatare e lartë
  • Fara: nuk ka
  • Rezistenca e bimës ndaj erërave: e mesme
  • Frutifikimi: konstant
  • Produktiviteti: i lartë
  • Koha e pjekjes:  fund janari - shkurt
  • Qëndrueshmëria e frutit të pjekur në bimë: e ulët
  • Rezistenca e frutit ndaj erës:  e lartë

Data e publikimit: 11/12/2022


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

Cili është mekanizmi i veprimit të rregullatorëve, si i ndajmë ato dhe ku përdoren?

Bazuar në mekanizmin e veprimit ndahen:

Lexo më shumë

Nematodat e agrumeve dhe menaxhimi i tyre

Përse duhen evidentuar prezencat e nematodave në agrume?

Lexo më shumë

KONTROLLI I MALSEKOS NË AGRUME

Cilat janë shenjat kryesore të kësaj sëmundje?

Lexo më shumë

KRASITJA NË AGRUME

Si ndikon krasitja në agrume?

Lexo më shumë