Teknologjia e kultivimit të Qepës në fushë të hapur




                                                                             REGJISTROHUNI KËTU për të shfletuar rubrikat e tjera të platformës.

Qepa, është bima më e rëndësishme e familjes qepore dhe nga më të përhapurat ndër bimët perimore. Qepa i përshtatet të gjithë kushteve klimatiko-tokësore dhe për këtë kjo bimë kultivohet kudo në vendin tonë.

Përse qepa ka gjetur përhapje në vendin tonë? Kjo sepse: 

  • Kjo bimë ka gjetur një përhapje dhe një përdorim të gjerë në guzhinën tonë.
  • Konsumohet si gjellë, sallatë dhe si e freskët.
  • Qepa, është perime që shfrytëzohet në mjekësinë popullore si bar për të mjekuar plagët e ndryshme.

Cilat janë kërkesat e qepës për klimën, tokën dhe parabimën?
Qepa, duke qenë një bimë e klimës së ftohtë dhe kërkesat për klimë janë të pakta.

  • Temperatura minimale e mbirjes është 2°-5°
  • Kultivarët djegës i qëndrojnë temperaturave të ulëta deri -6°-7°C
  • Kultivarët gjysmë-djegës dhe të ëmbël i qëndrojnë temperaturave të ulëta deri -3°-4°C
  • Temperatura optimale e rritjes është 20°C.

Në cilat toka shkon më mirë qepa ?
Qepa shkon më mirë në tokat me përbërje mekanike të lehtë dhe të mesme, të thella, të shkrifta, të ajrosura mirë dhe me strukturë. Mund të mbillet edhe në toka të rënda, por paraprakisht duhet të plehërohen mirë me pleh organik dhe të përgatiten mirë gjatë punimit.

Kujdes ! Duhet patur parasysh se qepa nuk duron tokat bazike dhe ato me aciditet të tepruar.
Në këto toka bima e qepës rritet e zhvillohet me vështirësi. Toka duhet të ketë një pH rreth 6.5, të ketë mundësinë të rrihet nga erërat, mbasi në toka të ulëta dhe jo të ajrosura ajo preket shumë nga vrugu.

Cilët nga parabimët i përshtaten më shumë qepës ? 
Parabimët më të mira për qepën janë bostanoret, bishtajoret, kryqoret etj. Qepa vetë është një parabimë shumë e përshtatshme për perimet e familjes kryqore, bostanore dhe bishtajore.

KUJDES! Duhet të mënjanohet mbjellja e qepës pas vetvetes por dhe pas bimëve të të njëjtës familje si (preshit, hudhrës etj.) si dhe patates, sepse preket nga vrugu dhe nematodët.

Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë si duhet të përgatitet toka për mbjelljen e fidanave të qepës.

Data e publikimit: 02/12/2022


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË CIANIT

Lule ciani ka përdorime të shumta. Lulet e kësaj bime mund të konsumohen të gjalla ose të gatuara. Petalet e lules përdoren në sallata për t’i dhënë një ngjyrë tërheqëse, por edhe në ëmbëlsira. Lulekina përdoret edhe në formën e çajit.

Lexo më shumë

MASAT ZBUTËSE PËR ULJEN E EFEKTIT TË NDRYSHIMIT TË KLIMËS

Efekti i ndryshimeve klimatike, si po rrezikohet Shqipëria?

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË LAVANDËS

Cilat janë disa nga arsyet kryesore të kultivimit të lavandës në vendin tonë?

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË SHEREBELËS

Sherebela përdoret për shërimin e shumë sëmundjeve. Cilat janë kërkesat e sherebelës ndaj faktorëve të mjedisit?

Lexo më shumë