REGJISTROHUNI KËTU për të shfletuar rubrikat e tjera të platformës.
Spinaqi e ka origjinën nga Azia jugperëndimore. Është kultivuar fillimisht nga arabët. Spanjollët e sollën në Evropë në vitin 1351 nga ku u përhap në pjesë të tjera të botës. Spinaqi është perime gjethore mjaft e përhapur. Në vendin tonë kultivohet kryesisht në rrethet Tiranë, Durrës, Fier, Vlorë, Shkodër, Gjirokastër, Korçë, Dibër etj.
Përse spinaqi ka gjetur përhapje në vendin tonë? Kjo sepse:
Cilat janë kërkesat e spinaqit për klimën, tokën dhe parabimën ?
Spinaqi është bimë e klimës së freskët. Kultivohet me sukses në zona klimatike me mot të freskët dhe në zonat e ngrohta, rezultate të mira në prodhim jep gjatë periudhës së freskët të vitit. Reziston më mirë se bimët e tjera perimore ngricave, që nuk vazhdojnë për periudhë të gjatë.
Kujtesë për kultivuesit e spinaqit!
Kërkesat ujore janë të larta, prandaj dhe është e nevojshme të sigurohen kushte të mira lagështie gjatë gjithë fazave të rritjes dhe zhvillimit të bimëve të spinaqit. Reshjet e mëdha rrisin prodhimin, por reduktojnë përmbajtjen e lëndës së thatë në gjethe.
Në cilat toka shkon më mirë spinaqi ?
Spinaqi mund të kultivohet në të gjitha tipet e tokave. Pëlqen toka mesatarisht të lehta të thella, e të freskëta, të kulluara mirë dhe të pasura me lëndë organike dhe me pH 6-7. Spinaqi nuk pëlqen tokat e rënda dhe tokat me pH më të ulët se 5.5.
Cilët nga parabimët i përshtaten më shumë spinaqit?
Parabimë të mira për spinaqin janë të gjitha bimët që e lënë tokën të pasur me lëndë ushqimore si rezultat i plehërimit me pleh organik. Ndërkohë, spinaqi është një parabimë shumë e mirë për të gjithë llojet e perimeve të tjera.
KUJDES! Duhet të mënjanohet mbjellja e spinaqit pas vetvetes. Është mirë që të mos rikthehet në të njëjtën tokë për 2-3 vjet.
Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë për Si duhet të përgatitet toka për mbjelljen e spinaqit.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Lule ciani ka përdorime të shumta. Lulet e kësaj bime mund të konsumohen të gjalla ose të gatuara. Petalet e lules përdoren në sallata për t’i dhënë një ngjyrë tërheqëse, por edhe në ëmbëlsira. Lulekina përdoret edhe në formën e çajit.
Lexo më shumëEfekti i ndryshimeve klimatike, si po rrezikohet Shqipëria?
Lexo më shumëCilat janë disa nga arsyet kryesore të kultivimit të lavandës në vendin tonë?
Lexo më shumëSherebela përdoret për shërimin e shumë sëmundjeve. Cilat janë kërkesat e sherebelës ndaj faktorëve të mjedisit?
Lexo më shumë