TË USHQYERIT E DHIVE




Dhitë janë kafshë që konsumojnë “pa naze”, ato shfrytëzojnë mirë burimet e ushqimeve duke i shndëruar ato në vlera ushqyese përmes qumështit dhe mishit, që vlerësohen për cilësitë e tyre e sidomos “yndyrën e mirë”. Dhitë konsumojnë çdo gjë të ngrënshme që ju ofrohet, por ju duhet të mbani parasysh disa parime lidhur me të ushqyerit e tyre:

  • Dhitë përshtaten me lloje të ndryshëm ushqimesh krahasuar me kategori të tjera si gjedhi apo delet;
  • Nëse ju ofroni bar të thatë cilësor në racionin ushqimor, atyre do t’ju nevojitet më pak koncentratë;
  • Mos i ushqeni dhitë me sasi të mëdha koncentrate, pasi kjo do të sjellë disa probleme me shëndetin e tyre;
  • Shfrytëzimi efiçent i barit të thatë bëhet në grazhde të përshtatëshme për dhitë;
  • Sasia dhe cilësia e ushqimit gjatë periudhës së tharjes ndikon në ecurinë e dhisë dhe kecave përgjatë vitit në vijim;
  • Shmangni dhjamosjen e dhive në fazat e fundit të laktacionit, pasi kjo do të shkaktojë probleme me pjelljen dhe sëmundje metabolike bashkëshoqëruese;
  • Kujdes mos i ofroni tufës ushqime të prishura dhe të mykura, pasi ato shkaktojnë dëme me pasoja fizike për kafshën dhe ekonominë e fermës.
  • Ndryshimin e racionit ushqimor sipas fazave duhet ta bëni në mënyrë graduale, duke ju dhënë bakterieve në rumenin e tyre kohën e mjaftueshme për adoptim;
  • Në dietën e tyre shtoni blloqe minerale e vitaminike;
  • Krahas ushqimit sigurojini çdo ditë ujë të bollshëm, të pastër e të freskët.

Klikoni këtu në se dëshironi të dini më shumë për Kërkesat e Dhive për Ushqim. 

Data e publikimit: 15/04/2023


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

VLERAT E ELEMENTËVE TË VEÇANTË

Cilët janë disa nga elementët e vecantë dhe domosdoshmëria e tyre në shëndetin e lopës?

Lexo më shumë

PËRDORIMI I PREMIKSEVE

Rekomandimi i përgjithshëm orientues për t’ju mundësuar lehtësinë në përllogaritjen e peshës në gramë, është:

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË CIANIT

Lule ciani ka përdorime të shumta. Lulet e kësaj bime mund të konsumohen të gjalla ose të gatuara. Petalet e lules përdoren në sallata për t’i dhënë një ngjyrë tërheqëse, por edhe në ëmbëlsira. Lulekina përdoret edhe në formën e çajit.

Lexo më shumë

VJELJA E LULEVE TË CIANIT

Vjelja e cianit, në varësi të kushteve klimatike, fillon nga fillimi i qershorit dhe vazhdon deri në rënien e ngricave të para vjeshtore.

Lexo më shumë