Si duhet të përgatitet toka për mbjelljen e fidanëve të shalqinit?
Punimi i tokës
Toka duhet punuar në thellësinë 35-40cm, pas të lashtave 45-50cm. Numri i punimeve dhe i atyre përgatitore duhet të bëjnë që toka para mbjelljes të jetë e shkrifët e me strukturë. Punimet duhet të përfundojnë të paktën 2-3 javë para mbjelljes. Frezimet ose diskimet, duhet të bëhen në 4-7 ditë para mbjelljes së farës ose fidanit në të.
Kanalet kulluese dhe vaditëse
Pas punimit dhe frezimit të sipërfaqes së tokës, është e domosdoshme të përgatitet i gjithë sistemi i kanaleve kulluese dhe vaditëse.
Plehërimi i tokës
Para punimeve të tokës duhet të shpërndahen të gjithë llojet e plehërave organike 50-70 kv/dy dhe ato kimike kryesisht fosforike, potasike. Është e domosdoshme që plehërimi të bëhet në bazë të analizave kimike të tokës. Vetëm atëhere bimët mund të plehërohen me kujdes pa e tepruar dhe rrjedhimisht bimët do të rriten dhe do të zhvillohen të shëndetshme.
Sasia dhe raporti i plehërimit
Si përcaktohet sasia e plehërave që duhen përdorur tek shalqini?
Duhet patur parasysh se: për të marrë 100 kv prodhim të freskët, shalqini kërkon rreth 120-140 kv pleh organik të kalbur dhe plehëra minerale: Azot (N) 17 kg lëndë aktive, ose e konvertuar në rreth 0,5 kv nitrat amoni; Fosfor (P2O5) rreth 13 kg ose e konvertuar në superfosfat në 1,1 kv me 12% lëndë aktive; Plehëra potasike rreth 27kg lëndë aktive, ose e konvertuar në 0.5 kv sulfat potasimë 50 % K2O; Plehëra magneziale rreth 5-10 kg lëndë aktive MgO.
Plehërimi bazë i shalqinit
Lloji i Plehut që përdoret | Sasia fizike e plehut kg/dy | Sasia e lëndës vepruese që përdoret kg/dy | |||
Azot (N) | Fosfor (P2O5) | Potas (K2O) | Magnez (MgO) | ||
Ure | 18 | 8 | - | - | - |
Sulfat potasi | 50 | - | - | 25 | - |
Superfosfat | 80 | - | 16 | - | - |
Sulfat magnezi | 50 | - | - | - | 8 |
Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë mbi varietetet, mbjellja dhe kultivimi i shalqinit.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Spinaqi i Zelandës së Re ka kërkesa klimatike e tokësore më të larta në krahasim me spinaqin e zakonshëm.
Lexo më shumëCilat janë kërkesat e qepës për klimën, tokën dhe parabimën?
Lexo më shumëPërse gruri meriton të përhapet më shumë në vendin tonë?
Lexo më shumëPërse laboti meriton të përhapet më shumë në vendin tonë?
Lexo më shumë