Cila është struktura varietore e rekomanduar?
Në vendin tonë, përveç variatetit të zakonshëm të kungullit të gjellës, “I bardhi i gjellës”, rekomandohen dhe këto varietete shumë të rëndësishëm: I bardhë, Gri, I zi, I verdhë, i gjellës
Në bazë të formës(Formë të drejtë, formë gjysëm llampe ose llampe)
Kungulli i drejtë i zi; Askona F1 |
Kungulli i drejtë i bardhë Suha F1 |
Pleyades F1 |
Imperator F1 |
Kungulli i verdhë Lemona F1 |
Kungulli i bardhë në formë llampe: Aziad |
REKOMANDIM! FERMERI QË VENDOS TË MBJELLË KUNGULL, DUHET TË KETË PARASYSH KËTO VEÇORI TË TIJ:
Kungulli është bimë që do ngrohtësi në të gjitha fazat e zhvillimit dhe ka nevojë për shumë diell. Në toka që nuk teprohet me lagështirë, kjo bimë jep fruta të mëdhenj dhe të shijshem. Më shumë nevojë për dritë dhe temperaturë, kungulli ka në fazën e lulëzimit, frutifikimit dhe të rritjes së frutave. Në temperaturën 8 - 10°C, bima e ndalon rritjen dhe në 0°C dëmtohet plotësisht.
Hijezimi në çdo fazë të zhvillimit të bimës, ndikon keq në lidhjen e frutave. Prandaj nuk këshillohet mbjellja në mes rreshtave të bimëve të tjera. Në mungesë të lagështirës në fazën e rritjes së frutave, bima për të ruajtur bilancin hidrik në trupin e saj bën vetëkompensimin e bimës, duke hequr ujin nga frutat dhe duke e kaluar në trupin e saj. Kjo shkakton vyshkjen e frutave të sapo lidhura dhe në një periudhë më të gjatë të pamjaftueshmërisë së ujit në tokë, ndodh rrëzimi i tyre.
Kungulli ka shumë kërkesa për lagështirën, kjo sidomos në fazat e para derinë formimin e plotë të sistemit rrënjor.
Si bëhet përgatitja e folesë/oxhakut për mbjellje?
Mbjellja me oxhakë (fole), është metoda që përdoret më shumë në tek ne, duke marrë në konsideratë dhe metodën e mbjelljes me brazda. Pasi bëhet piketimi i foleve, bëhet përgatitja e tyre. Gropat hapen në përmasat 25-30 cm të gjëra dhe të thella dhe bëhen gati një javë para mbjelljes së fidanëve. Në fole hidhet sasia e plehërave të përcaktuar sipas skemës së plehërimit, si plehërat organike dhe ato kimike, të cilat perzihen në mënyrë homogjene me dheun në të gjithë gropën. Forma e dheut në fole lihet me një majë të lakuar nga sipër, me qëllim që të mos lejoi formimin e “pellgut” të ujitnë rastet e shirave apoujitjejeve. Prania e tepërt e ujit shkakton kalbjen e farërave ose të bimëve të mbjellura.
Si bëhet përgatitja e farës (dhe e fidanit)për mbjellje?
Cilët afate mbjelljeje rekomandohen?
Fidanët, në varësi të zonave të kultivimit, mbillen në afatet e përcaktuara në dy tabelat si më poshtë;
Prodhimi i kungullit të njomë në pranverë, në fushë të hapur
Tipi i kultivimit | Mbjellja | Vjelja e prodhimit | Rendimenti (kg/m2) | ||
e farës në tava polisteroli | e fidanëve në tokë |
Fillimi |
Mbarimi | ||
Në fushë me mulçërim |
10-15/3 |
10-15/4 |
10-15/5 |
20-30/8 |
4-6 |
Në fushë me kapuçë |
10-15/3 |
10-15/4 |
15-20/5 |
20-30/8 |
3-5 |
Në fushë të hapur |
10-15/3 |
10-15/4 |
20-25/5 |
20-30/8 |
3-5 |
Në mikrozona më të ngrohta të kësaj zone, vjelja mund të fillojë5-10 ditë më herët |
Prodhimi i kungullit të njomë në vjeshtë në fushë të hapur
Tipi i kultivimit | Mbjellja | Vjelja e prodhimit | Rendimenti (kg/m2) | ||
E farës në tava polisteroli | E fidanëve në tokë |
Fillimi |
Mbarimi | ||
Në fushë me mulçërim |
1-5/7 | 15-25/7 | 20-30/8 | 10-20/11 | 2-4 |
Në fushë të hapur |
1-5/7 |
15-25/7 |
20-30/8 |
10-20/11 |
1.5-3 |
Në mikrozona më të ngrohta të kësaj zone, vjelja mund të vazhdojë 5-10 ditë më vonë |
Sa duhet të jenë distancat e mbjelljes?
Dendësia e mbjelljes së kungullit në fushë të hapur varet nga kushtet klimatike të zonës, nga kultivari apo hibridi që mbillet, shkalla e mekanizimit etj. Distancat më të rekomanduara janë: 120 x 80 cm, 100 x 100 cm dhe 100 x 80 cm me një bimë për fole, duke siguruar 1-1.25 bimë/m2. Por, nëse ka kushte për mekanizimin e kryerjes së shërbimëve, mund të mbillet 150-200 cm midis rreshtave dhe 50-80 cm midis bimëve në rresht, duke siguruar 0.63-1.3 bimë/m2. Pas mbjelljes bëhet ujitja e bollshme. Më pas, rreth bimëve shpërndahen ushqime të helmuara për luftimin e dëmtuesve si dosëza.
Çfarë shërbimesh agroteknike kryhen për kungullin pas mbjelljes në fushë?
Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë mbi Sëmundjet e kungullit, parandalimin dhe luftimin e tyre.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Lule ciani ka përdorime të shumta. Lulet e kësaj bime mund të konsumohen të gjalla ose të gatuara. Petalet e lules përdoren në sallata për t’i dhënë një ngjyrë tërheqëse, por edhe në ëmbëlsira. Lulekina përdoret edhe në formën e çajit.
Lexo më shumëCila është biologjia dhe masat e kontrollit të rrënjëngrënësit të misrit?
Lexo më shumëCilat janë disa nga arsyet kryesore të kultivimit të lavandës në vendin tonë?
Lexo më shumëHiri është një sëmundje shumë e rrezikshme që prek perimet e serës në përgjithësi
Lexo më shumë