Si edhe tek pemët e tjera frutore, nga niveli i shërbimeve agroteknike varet koha e hyrjes në prodhim, jetëgjatësia e kivit, koha e shfrytëzimit, prodhueshmëria, cilësia e prodhimit si dhe kostoja e prodhimit. Disa nga shërbimet më kryesore janë: krasitja dimërore dhe verore, plehërimi, ujitja etj.
Krasitja dimërore e kivit
Krasitja e bimëve femërore: Kivi në qoftë se nuk krasitet përfundon duke formuar një rrëmujë të vërtetë me shumë degë e gjethe, të cilat për nga natyra e tyre përdridhen e ngatërrohen me njëra tjetrën, duke ulur në shkallë të ndjeshme ajrimin e bimës e për pasojë duke ulur prodhimin e cilësinë e tij. Të gjitha parimet e krasitjes që kemi mësuar për drufrutorët tjerë vlejnë edhe për kivin.
Kur duhet të ndërhyni me krasitjen dimërore në bimën e kivit?
Krasitja në vitin e parë pas mbjelljes konsiston në lënien e dy sythave nga të cilat do të zhvillohen dy lastarë.
Në vitin e ardhshëm njëri nga lastarët, ai më i zhvilluari, lihet për të na dhënë bimën ardhshme. Ky lastar krasitet në lartësinë e shtratit të tendës duke i shtuar edhe 2 – 3 sytha të tjerë.
Si vazhdohet me krasitjen në vitet tjera?
Krasitjet e viteve të tjera, duke filluar nga viti i tretë, konsistojnë në formimin e elementeve mbështetës të prodhimit për vitet e ardhshme.
Krasitjet e mëvonshme (vitet pas ardhës) kanë si qëllim kryesor stimulimin e zëvendësuesve. Zakonisht në vendet e prerjes (krasitjes) zhvillohen lastarë të cilët duhet t’i ruajmë që në dy tre vitet e ardhshme, ato janë bazë e prodhimit. Gjithmonë pjesa e vjetër hidhet në tokë dhe zëvendësohet me lastarin e ri.
Megjithatë për krasitjen e kivit nuk ka asgjë standarde dhe nuk jepen receta të gatshme. Prandaj çdo bimë e kivit krasitet sipas kushteve që paraqiten duke gjykuar për gjendjen e përgjithshme të saj, pozicionin e lastarëve, të degëve skeletike etj. dhe duke mbajtur parasysh parimet e përgjithshme të krasitjes.
Tek kjo bimë mund të provoni edhe mënyra të tjera krasitje dhe këtë mund ta bëni pa frike sepse edhe në se gaboni nuk është se e dëmtoni bimën, sepse kivi është një bimë shumë e fuqishme, prodhon shumë lastarë dhe kemi mundësi të riparojmë dëmet e shkaktuar gjatë krasitjes ose më mirë mund të themi që ajo është në gjendje “ta korrigjojë” krasitësin e vet.
Kujdes! Nuk duhet të krasisim kur pema loton dhe kjo përkon afërsisht një muaj para çeljes së sythave.
Kjo krasitje është e domosdoshme si për formimin e cungut ashtu dhe për prodhimin e përvitshëm. Tre vitet e para të jetës së kivit, gjatë vegjetacionit, hiqen të gjithë lastarët konkurrente duke siguruar bimën e ardhshme. Gjatë këtij procesi, në bimët në prodhim, këputen (hiqen) ose shkurtohen lastarët e rinj të dalë gjatë atij vegjetacioni.
Ndërhyrjet për kryerjen e këtij operacioni bëhen në: a) fillim të vegjetacionit; dhe b) nga mesi i periudhës së vegjetacionit e më vonë.
Gjithashtu krasitja e gjelbër mund të jetë: a) e rëndë; b) e mesme; dhe c) e lehtë.
Krasitja e lehtë bëhet në afatin 30 ditë pas lidhjes së frutave dhe konsiston në prerjen e majës së lastarëve prodhues dhe joprodhues.
Plehërimi dhe ujitja tek kivi
Vlerat e përqendrimit të elementëve ushqyes në gjethen e kivit
Elementi ushqyes | Niveli kritik (%) | E mirë (%) | E lartë (%) |
Azoti (N) | <2.2 | 2.2 – 2.6 | >2.6 |
Fosfori (P) | 0.2 | 0.2 – 0.25 | >0.25 |
Kaliumi (K) | 1.6 | 1.6 - 2 | >2 |
Kalciumi | <2.3 | 2.3 - 3 | >3 |
Magnezi | <0.3 | 0.3 – 0.7 | >0.7 |
Analiza gjethore bëhet mbi bazën e lëndës së thatë, pra shprehet në % ndaj lëndës së thatë, dhe kryhet në fillim të gushtit.
Ujitja: Kivi ka kërkesa të larta për ujë. Ato janë rreth 800 – 900 mm shi. Përveç kësaj kivi ka nevojë edhe për lagështi ajrore, e cila ndikon në rendiment dhe cilësinë e prodhimit.
Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë për Vjeljen e prodhimit tek kivi
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Lule ciani ka përdorime të shumta. Lulet e kësaj bime mund të konsumohen të gjalla ose të gatuara. Petalet e lules përdoren në sallata për t’i dhënë një ngjyrë tërheqëse, por edhe në ëmbëlsira. Lulekina përdoret edhe në formën e çajit.
Lexo më shumëCila është biologjia dhe masat e kontrollit të rrënjëngrënësit të misrit?
Lexo më shumëCilat janë disa nga arsyet kryesore të kultivimit të lavandës në vendin tonë?
Lexo më shumëHiri është një sëmundje shumë e rrezikshme që prek perimet e serës në përgjithësi
Lexo më shumë