REGJISTROHUNI KËTU për të shfletuar rubrikat e tjera të platformës.
Ngritja e pemëtoreve të reja është një investim me vlera të mëdha dhe gabimi më i vogël në fillim është me kosto të lartë dhe i pa korrigjueshëm më vonë. Ju duhet të njihni:
Si fillon puna për ngritjen e pemëtores? Sistemimi sipërfaqësor dhe disiplinimi i ujërave. Si të sistemoni tokën?
Disiplinimi i ujërave: Molla është shumë e ndjeshme ndaj tepricës së lagështirës në tokë. Prandaj merr masa për disiplinimin dhe sistemimin e ujërave sipërfaqësore e ato nëntokësore. Kontrollo e sistemo rrjetin e kanaleve kullues për të larguar ujërat e tepërta të reshjeve dhe uljen e nivelit të ujërave nëntokësore në thellësinë më poshtë se 1.5 m.
Punimi i tokës dhe plehërimi bazë.
Punimi qilizmë bëhet në thellësinë 70-120 cm. Koha më e mirë e punimit qilizmë të tokës është stina e verës (konkretisht muajt Korrik e Gusht). Kur planifikoni të mbillni një pemëtore me nënshartesa vegjetative nuk këshillohet të bëhen punime të thella (sepse ato nuk zhvillojnë sistem rrënjor më shumë se 50 cm thellësi).
Plehërimi bazë: Në plehërim rekomandohen të hidhen: 500 - 600 kv/ha pleh organik, 80 - 100 kg/ha lëndë aktive P2O5, dhe 40 - 50 kg/ha lëndë aktive K2O kryesisht në formën e sulfatit të potasit. Përdor sulfatin e hekurit në tokat gëlqerore që janë të varfra në hekur.
Distancat e mbjelljeve
Distancat e mbjelljeve bazohen në llojin e kultivarit, nënshartesën, relievin e tokës, pjelloria e tokës, agroteknika, niveli i mekanizimit, etj.
Nënshartesa | Në toka të pjerrëta | Në toka të sheshta | ||||
Në mes rreshtave | Brenda rreshtit | Nr. i bimëve për 1000 m² | Në mes rreshtave | Brenda rreshtit | Nr. i bimëve për 1000 m² | |
Mollë mbi nënshartesë molle të egër | 6-7 | 6-7 | 22 | 7,5 | 7,5 | 18 |
Mollë mbi nënshartesë vegjetative | 4 | 2 | 125 | 3,5 | 1,5 | 190 |
Sot tentohet në rritjen e numrit të bimëve për njësi të sipërfaqes dhe mbajtja e formave të detyruara dhe të ulëta të kurorës. Ky lloj kultivimi siguron përmirësimin e cilësisë dhe rritjen e rendimentit. Ulja e kurorës rrit mundësinë e vjeljes me dorë (kur destinohen për konsum të freskët) dhe atë të mekanizuar (kur destinohen për përpunim industrial).
Cilësia e fidanit, përgatitja e tij për mbjellje dhe mbjellja.
Mundësisht siguroni fidan të cilësisë së parë. Ai duhet të plotësojë këto kritere:
Ne etiketë vendosen; lloji, kultivari, nënshartesa, kategoria, sasia e fidanëve në tufë, emri i prodhuesit, standardi, etj.
Përgatitja e fidanit për mbjellje: Sistemi rrënjor shkurtohet deri në 25 cm gjatësi. Fidanët futen në ujë të rrjedhshëm, një ditë para mbjelljes, për 15-20 orë me qëllim që ato të marrin sasinë e ujit që kanë humbur gjatë kohës së ruajtjes/shtratifikimit, apo transportit të tyre. Trupi dhe rrënjët e fidanit, para mbjelljes, është mirë të dezinfektohen me lëng bordolez 1%.
Pika e shartimit vendoset rreth 15 cm mbi sipërfaqen e tokës. Ngjishet fidani në tokë që të krijohet një kontakt sa më i mirë i rrënjës me dheun për të siguruar një zënie sa më të lartë. Vendos një mbështetëse/hu për të mbajtur sa më drejt fidanin. Vendose fidanin në thellësinë që ka qenë në fidanishte dhe pikat e shartimit të fidanëve të jenë në një lartësi (siguron uniformitetin e pemëtores tuaj). Koha më e përshtatshme për mbjellje janë muajt nëntor-dhjetor kur bima është në qetësinë dimërore.
Kujdes! Në rastet kur përdoren plehra organike e kimike gjatë mbjelljes, sigurohu që sistemi rrënjor të mos kontaktojë direkt me plehrat sepse kontakti i tyre me rrënjën rrezikon tharjen e fidanit.
Klikoni këtu nëse dëshironi të dini më shumë për Format e kultivimit tek molla.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Lule ciani ka përdorime të shumta. Lulet e kësaj bime mund të konsumohen të gjalla ose të gatuara. Petalet e lules përdoren në sallata për t’i dhënë një ngjyrë tërheqëse, por edhe në ëmbëlsira. Lulekina përdoret edhe në formën e çajit.
Lexo më shumëCila është biologjia dhe masat e kontrollit të rrënjëngrënësit të misrit?
Lexo më shumëCilat janë disa nga arsyet kryesore të kultivimit të lavandës në vendin tonë?
Lexo më shumëHiri është një sëmundje shumë e rrezikshme që prek perimet e serës në përgjithësi
Lexo më shumë