Si kryhet vjelja e prodhimit të majdanozit?
Vjelja e majdanozit kryhet në një hark kohor mjaft të gjerë, në varësi të karakteristikave të kultivarëve, periudhës dhe mjedisit të kultivimit.
Vjelja mund të bëhet duke këputur me dorë vetëm gjethet më të zhvilluara, ose kur bimët kanë arritur lartësinë më të lartë dhe ende nuk kanë drunjëzuar kërcellin, pritet gjithë pjesa e gjelbër në lartësinë 1-2 cm nga sipërfaqja e tokës.
Në varësi të pjellorisë së tokës periudhës së kultivimit dhe gjendjes së bimëve në vllaja, majdanozi gjatë periudhës bimore ka mundësi të japë 6-10 kositje.
Pas kositjes lidhen në tufa me 10-15 bimë dhe dërgohen në treg.
Për majdanozin rrënjë, vjelja shoqërohet me pastrim të rrënjëve dhe shkurtim të masës gjethore.
Pas vjeljes këshillohet paraftohja në temperaturë nga 0-2°C dhe transporti në temperaturë të ulët (0-5°C) për të mënjanuar zverdhjen dhe vyshkjen e gjetheve. Majdanozi i vjelë mund të ruhet për rreth dy muaj në mjedise me temperaturë 0-1°C dhe lagështi ajrore 90%.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Lule ciani ka përdorime të shumta. Lulet e kësaj bime mund të konsumohen të gjalla ose të gatuara. Petalet e lules përdoren në sallata për t’i dhënë një ngjyrë tërheqëse, por edhe në ëmbëlsira. Lulekina përdoret edhe në formën e çajit.
Lexo më shumëCila është biologjia dhe masat e kontrollit të rrënjëngrënësit të misrit?
Lexo më shumëCilat janë disa nga arsyet kryesore të kultivimit të lavandës në vendin tonë?
Lexo më shumëHiri është një sëmundje shumë e rrezikshme që prek perimet e serës në përgjithësi
Lexo më shumë