Kontrolli i kancerit bacterial në ulli




Kontrolli i kancerit bacterial në ulli është nga sëmundjet më të përhapura të ullirit në vendin tonë dhe sjell dëme të mëdha.
Përse duhet kontrolluar kanceri bacterial në kulturën e ullirit?

Ecuria biologjike 

  • Bakteri është prezent në galet që nuk janë drunjëzuar plotësisht.
  • Është vazhdimisht prezent në pjesën e jashtme të gjethes.
  • Periudha me rrezikshmëri më të madhe për infeksion është në vjeshtë-dimër, kur rënia e gjetheve është më e madhe sepse ka shumë lezione.
  • Periudhë e rrezikshme është dhe pranvera me ngrica të vonshme.
  • Bakteri ruhet në tuberkola.
  • Përhapet me anë të ujit dhe mizës së ullirit.
  • Penetron nëpërmjet plagëve të provokuara nga agjentë biotikë (insektet) dhe abiotikë (breshëri, era) dhe në fruta nëpërmjet lenticeleve.
  • Vjelja me goditje provokon shumë plagë që favorizojnë penetrimin e bakterit.

Shenjat e sëmundjes

Shenjat përfaqsohen nga gale (tumore) tipike të izoluara ose në raste të prekjeve të rënda, të bashkuara, në formë sferike, me diametër që ndryshon nga disa mm deri në disa cm.
Në fillim janë me ngjyrë të gjelbërt dhe me sipërfaqe të lëmuar e më vonë merr ngjyrë gri e më pas kafe, me sipërfaqe të ashpër dhe konsistencë drunore.
Tumoret mund të jenë të pranishme në gjethe, bishtat e gjetheve, si dhe më rrallë mbi fruta.

Dëmi
Dëmi i shkaktuar nga tuberkulozi është në varësi të sasisë së degëve të infektuara, i cili shkakton:

  • tharje të pjesëve me tumore,
  • dobësim të bimës
  • pakësim ose mungesë të prodhimit.

Frutat në degët e infektuara janë të idhta dhe japin një vaj të nje cilësie të keqe. 

Kontrolli i patogjenit 
Masat e kontrollit

  • Kontrolle sanitare të kujdesshme të bimëve mëmë, si dhe në fidanishte.
  • Kontrolle sanitare të kujdesshme në fidanishte.
  • Eliminimi i degëve të infektuara rëndë
  • Trajtime me preparate me bazë bakri në mënyrë të veçantë mbas ngricave, breshërit, krasitjeve dhe vjeljeve mekanike.

Kujdes! Të bëhet së paku një trajtim giatë vjeshtës, periudhë në të cilën ka rënie më të madhe gjethesh dhe gjatë dimrit kur është rreziku më i madh për ngrica.

Faza fenologjikeFaza e qetësisë
Ndërhyrje suplementare
  • Përdorimi i materialit mbjellës të çertifikuar sipas normave fitosanitare;
  • Zgjedhja e kultivarëve më pak të ndjeshëm;
  • Kryerja e krasitjeve në periudha pa shira, duke kufizuar plagët e rënda dhe duke hequr degët e infektuara;
  • Heqja, sa të jetë e mundur, e tumoreve bakteriale mbi trung dhe në degët e trasha;
  • Dezinfektimi i mjeteve krasitëse në kalimin nga njëra bimë tek tjetra dhe krasitja e bimëve të infektuara në fund;
  • Evitimi i plagëve gjatë procesit të vjeljes;
  • Mbajtja e bimëve në kushte të mira vegjetative duke kryer plehrime të ekuilibruara.
Lëndët aktive ndihmëse dhe metoda të tjeraPërberjet me bazë bakri 
ShënimeKëshillohet të dezinfektohen plagët e rënda të shkaktuara nga heqja e tumoreve, ose nga prerja e degëve kryesore, ose lezionet e shkatuara nga breshëri me paste bordoleze të koncentruar. Limiti maksimal i lejuar i bakrit për hektar është 6 kg/vit.

Etiketat: Teknologjia_e_ prodhimit, Këshilla_për_inpute, Këshilla_për_rritjen_e_efikasitetit, Këshilla_për_rritjen_e_sasisë,
Këshilla_për_rritjen_e_cilësisë, Rregulloret_e_cilësisë,  Krasitja, Trajtimi_i_sëmundjeve, Parandalimi_i_sëmundjeve, Ulliri

Data e publikimit: 21/01/2023


Lini një koment


Shpërndaj në rrjetet sociale:

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË CIANIT

Lule ciani ka përdorime të shumta. Lulet e kësaj bime mund të konsumohen të gjalla ose të gatuara. Petalet e lules përdoren në sallata për t’i dhënë një ngjyrë tërheqëse, por edhe në ëmbëlsira. Lulekina përdoret edhe në formën e çajit.

Lexo më shumë

CILA ËSHTË BIOLOGJIA DHE MASAT E KONTROLLIT TË RRËNJËNGRËNËSIT TË MISRIT?

Cila është biologjia dhe masat e kontrollit të rrënjëngrënësit të misrit?

Lexo më shumë

TEKNOLOGJIA E KULTIVIMIT TË LAVANDËS

Cilat janë disa nga arsyet kryesore të kultivimit të lavandës në vendin tonë?

Lexo më shumë

HIRI NË KASTRAVECIN E SERRËS

Hiri është një sëmundje shumë e rrezikshme që prek perimet e serës në përgjithësi

Lexo më shumë