REGJISTROHUNI KËTU për të shfletuar rubrikat e tjera të platformës.
Cila është struktura varietore e rekomanduar?
Kultivarët dhe hibridet e lakrës verza më të përshtatshëm, për kultivim në vendet e mesdheut dhe tek ne janë:
REKOMANDIM! FERMERI QË VENDOS TË MBJELLË LAKËR VERZA, DUHET TË KETË PARASYSH KËTO VEÇORI TË SAJ:
Cila është Teknologjia e Kultivimit të Lakrës verza? Lakra verza mund të mbillet:
Fidanёt pёrgatiten nё vllaja tradicionale ose nё tava polisteroli. Koha e nevojshme për përgatitjen e fidanit, në varësi të periudhës së përgatitjes, është 30-35 ditë. Fidanët janë të gatshëm për t’u mbjellë në fushë, kur të kenë formuar 4-5 gjethe të vërteta.
Cilët afate mbjelljeje rekomandohen në fushë?
Mbjellja e lakrës verza me fidanë, në zonën me klimë më të butë, bëhet në disa duar.
Sa duhet të jenë distancat e mbjelljes?
Largësitë e mbjelljes ndryshojnë në varësi të kultivarëve në rreshta larg njëri tjetrit 60-70 cm dhe midis bimëve 30-40-50 cm, me dendësi 4.5-7 mijë bimë/dy. Dendësia më e madhe mund të realizohet për kultivarët e hershëm të cilët zhvillojnë masë bimore më të vogël. Mbjellja bëhet me dorë (në sipërfaqe të vogëla) ose me makinë mbjellëse fidanash.
Një ose dy ditë para mbjelljes, bëhet paraujitja e ngastrës duke futur ujin në brazda. Një masë e tillë ndikon pozitivishtnë koefiçientin e zënies së fidanëve. Mbjellja e fidanëve këshillohet të bëhet herët në mëngjes ose pasdite vonë, në orët më pak të nxehta të ditës. Menjëherë pas mbjelljes kryhet përsëri ujitja për të siguruar zënie sa më të mirë të fidanëve.
Çfarë shërbimesh agroteknike kryhen për lakrën verza në fushë?
Shërbimet agroteknike më të rëndësishme për lakrën verza janë:
Masë teknike me inters është mbathja e bimëve, pas mbjlljes së fidanëve në fushë dhe rrënjëzimit të tyre.Në prodhimtarinë dhe cilësinë e “kokave” forma e azotit të përdorur ka ndikim të dukshëm. Azoti në formë nitrati ndikon më shumë në rritjen e masës së “kokës”, kurse ai në formë amoniaku në përmirësimin e cilësisë së saj.
CILAT JANË SËMUNDJET DHE DËMTUESIT E LAKRËS VERZA NË FUSHË TË HAPUR?
Lakra verza, gjatë gjithë periudhës së kultivimit, dëmtohet nga një sërë sëmundjesh e dëmtuesish, mbrojtja e të cilave kërkon mendimin e kualifikuar të specialistit të fushës.
Pse përbëjnë problem sëmundjet?
Hernia e Lakrës
Është sëmundjeshumë e rrezikshme dhe e vështirë për t’u luftuar.
Efekt të mirë jep qarkullimi bujqësor shumëvjeçar, mbjellja e kultivarëve të qëndrueshëm si dhe trajtimi i tokës me avull të nxehtë dhe fumigantë.
Fuzarioza
Është një sëmundje që shkakton zverdhjen e gjetheve dhe pengon rritjen e bimëve.
Efekt të mirë jep qarkullimi bujqësor shumëvjeçar, mbjellja e kultivarëve të qëndrueshëm
Luftohet mirë me fungicid me bazë sulfat bakri cuproxat
Vrugu
Gjatë periudhës së vjeshtës, kur temperaturat ulen dhe lagështia e ajrit rritet, bimët e lakrës mund të preken nga vrugu dhe alternaria, duke dëmtuar kryesisht gjethet. Efekt të mirë jep qarkullimi bujqësor shumëvjeçar, mbjellja e kultivarëve të qëndrueshëm, por pa neglizhuar përdorimin e preparatit me bazë oxiklorur bakri, pasi ka dhe efekt parandalues.
Afidet
Në fazat e para të zhvillimit por dhe në vegjetacion, lakra mund të preket nga disa dëmtues sikurse janë afidet dhe flutura e natës.
Luftohen me insekticide me veprim kontakti ose sistemik.
Insekticidet biologjike me bazë Bacillus thuringensis, janë shumë të efektshme kundër larvave që dëmtojnë perimet e familjes kryqore.
VJELJA, DHE RUAJTJA E PRODHIMIT TË LAKRËS VERZA
Vjelja e lakrës verza, bëhet atëherë kur “koka” e saj të ketë arritur madhësinë, formën dhe kompaktësinë karakteristike të kultivarit. Zakonisht vjelja bëhet 60-70 ditë, mbas mbjelljes në fushë për kultivarët e hershëm, dhe 110-120 ditë, për kultivarët e për kultivarët e vonshëm.
Prodhimi i lakrës verza mund të jetë 40-50 kv/dynn. Pesha mesatare e kokave është 1.2-1.5 kg për kurltivarët e hershëm dhe 1.5-2.5 kg për të mesmet dhe të vonat. Lakra verza ruhet më mirë se lakra kokë, kurse në mjedise të ftohta mund të ruhet shumë mirë e më gjatë, në qoftë se për këtë qëllim përdoren koka të cilësisë së parë, të pastra nga dherat dhe lagështia. Temperatura e ruajtjes duhet të jetë rreth 0°C dhe lagështi ajrore 90-95 %.
Kokat e lakrës verza, të përgatitura mirë, mund të ruhen deri në dy muaj, por kultivarë të veçantë mund të ruhen deri në 5-6 muaj. Në mjedise me atmosferë të kontrolluar të ajrit (temperaturë 0°C, 4 % CO2 dhe 0.3 % O2), kokat e lakrës verza mund të ruhen për 7-8 muaj.
Shpërndaj në rrjetet sociale:
Lule ciani ka përdorime të shumta. Lulet e kësaj bime mund të konsumohen të gjalla ose të gatuara. Petalet e lules përdoren në sallata për t’i dhënë një ngjyrë tërheqëse, por edhe në ëmbëlsira. Lulekina përdoret edhe në formën e çajit.
Lexo më shumëCila është biologjia dhe masat e kontrollit të rrënjëngrënësit të misrit?
Lexo më shumëCilat janë disa nga arsyet kryesore të kultivimit të lavandës në vendin tonë?
Lexo më shumëHiri është një sëmundje shumë e rrezikshme që prek perimet e serës në përgjithësi
Lexo më shumë